Predsjedavajući i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da posljednja odluka CIK-a BiH predstvalja čisti etnički inženjering.

Istakao je da je odluka CIK-a da se ponište izbori u Doboju i Srebrenici sramotna.

– Ona je usmjerena protiv Republike Srpske, ali isto tako to je i priprema za naredne izbore. Žele da se oslabi SNSD. Sva srpska glasačka mjesta u Srebrenici su poništena, a dva bošnjačka nisu. Ovdje se radi o čistom inženjeringu. CIK je pod čistim upravljanjem stranaca – rekao je Dodik.

Poručio je da se ovo nije smjelo dogoditi, te dodao da odluka CIK-a predstavlja ozbiljan presedan.

–  Grad Doboj je krenuo u razvoj. Gradi se auto-put, bolnica, dvorana i sada neko to želi zaustaviti – naveo je Dodik, koji je i lider SNSD-a.

Dodik je izjavio da se ovdje radi o jednoj sramotnoj koaliciji SDS-a i PDP-a, odnosno Mirka Šarovića i Branislava Borenovića.

– Ne mogu da ponište dovoljno izbora u Republici Srpskoj koliko ćemo mi pobijediti. Tamo gdje su Srbi pokušava se nametnuti da Srbi ne poštuju zakon. Ovo je direktno u funkciji političkog Sarajeva. Sva izborna prava u Doboju i Srebrenici su poništena. Mi ćemo se žaliti Sudu, mada je i to bezvezno, jer je to sve jedna struktura. SNSD će početi aktivnosti da bojkotuje izbore 2022. godine – poručio je Dodik.

Podsjećamo, Centralna izborna komisija BiH poništila je danas izbore u Srebenici i Doboju, koji su održani 15. novembra 2020. godine.

Autor: RTRS