Lider SDA Bakir Izetbegović izjavio je da “retrogradnih povrataka na `izvorni Dejton` ne može biti”, te da je potrebno razriješiti čvor između hrvatskih i probosanskih stranaka i naći balans između etničkog i građanskog principa u BiH.

Ako se počnemo vraćati unazad, ko zna dokle bismo mogli stići, i kakve bi to opasnosti moglo donijeti – rekao je Izetbegović sinoć parlamentarcima iz grupe Evropske narodne stranke u Evropskom parlamentu, na video konferenciji povodom 25 godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

On je ukazao na “dejtonske nepravde” i postavio pitanje zašto je “pod dominacijom Karadžićeve i Mladićeve strane” ostavljeno, kako je naveo, gotovo pola teritorije BiH, mada Srbi u njoj čine manje od trećine stanovništva, saopšteno je iz SDA.

– Dio dejtonskih nepravdi je korigovan u prvoj postratnoj deceniji…Ujedinjene su entitetske vojske u jedinstvene Oružane snage BiH, entitetske granične službe u jedinstvenu Graničnu službu BiH, entitetske obavještajne službe u jedinstvenu Obavještajno-bezbjednosnu agenciju BiH itd – naveo je Izetbegović.

On smatra da dio problema proizilazi iz samog Dejtonskog ustrojstva, iz mogućnosti koji njegov konstrukt pruža, i naglasio da u posljednje dvije godine takve mogućnosti koriste stranke SNSD i HDZ.

– SNSD nije zadovoljan jednom od presuda Ustavnog suda BiH, traži odlazak stranih sudija, koji su sigurno najprofesionalniji i najnepristrasniji u Sudu, i drži u polublokadi rad Savjeta ministara i Parlamentarmne skupštine dok se ovaj uslov ne ispuni. Slična stvar je sa HDZ koji nije zadovoljan Izbornim zakonom BiH, pa je zaustavio primjenu izbornih rezultata od prije dvije godine i imenovanje novog saziva Vlade entiteta Federacija BiH sve dok se Izborni zakon ne izmijeni u skladu sa njihovim zahtjevima – naglasio je Izetbegović.

On u obraćanju parlamentarcima postavlja pitanje da li su “realni Dejton dva, ustavna reforma, brzi zahvati”, ili je realniji postepeni prelaz iz dejtonske u briselsku fazu kroz ubrzanje evropskog puta BiH.

– Vjerujem da je moguća i realna kombinacija ovog dvoga. Moramo ukloniti mehanizme koji omogućavaju blokade, jer bi ovim tempom mogli putovati do briselske faze sljedećih 30 godina – naveo je Izetbegović.

On smatra da je “potrebno u startu razriješiti čvor koji se zateže na relaciji hrvatskih i probosanskih stranaka”.

– Probosanske stranke su bošnjačke i ljevičarske stranke koje imaju četiri puta više glasača i parlamentaraca od hrvatskih stranaka. Hrvatska strana insistira na tzv `legitimnim predstavnicima`, na etničkom principu i dominaciji domova naroda, probosanska strana insistira na građanskom principu i jačanju uticaja predstavničkih domova. Moramo naći balans koji ni jednu stranu ne ugrožava – rekao je Izetbegović.

Autor:SRNA/Srpskainfo