Gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović izjavio je danas u svom obraćanju na svečanosti obilježavanja četvrte godine od formiranja tima Radio mreže za opasnost pri Radio klubu “Kozara” Prijedor da radio amaterizam u našem gradu datira od daleke 1954. godine i da je ta tradicija ponos svih građana.

“Šta reći o ljudima koji se volonterski bave jednim hobijem koji je često u službi zaštite i spasavanja ljudskih života, osim zahvaliti im se na svemu što rade. Mi u Gradskoj upravi i ja lično stojimo vam na raspolaganju da vam pomognemo u daljem radu i aktivnostima”, rekao je Pavlović.
On je radio amaterima i pripadnicima svih drugih službi zaštite i spasavanja poželio da prisustvuju što većem broju javnih događaja u gradu Prijedoru, kao što su i do sada, a što manje vanrednim uslovima, zemljotresima i poplavama.

“Želim da se zahvalim svima vama ovdje, kao i gostima iz banjalučke Gorske službe spasavanja , na pomoći svim našim građanima kada se nađu u neprilikama, kao i na pomoći institucijama u situacijama elementarnih nepogoda ili traganja za nestalim licima”, dodao je Pavlović.

Predsjednik Radio kluba “Kozara” Jovica Knežević rekao je da je RMZO tim osnovan 17. januara 2017. godine, a povodom katastrofalnih poplava 2014. godine kada su se amateri skromnom, ali funkcionalnom opremom, stavili na raspolaganje civilnoj zaštiti.

“Mnogi su tek tada spoznali korist radio amatera koji postoje u ovom gradu od 1954. godine, ali se, bez obzira ne godine, dobro držimo, pratimo trendove, uklapamo se u nove tehnologije i svaki dan nešto naučimo”, rekao je Knežević.

Predsjednik Radio kluba “Kozara” i vođa tima RMZO Ognjen Vukić naglasio je dobru saradnju sa svim relevantnim ustanovama i organizacijama u gradu Prijedoru, sa GSS iz Banjaluke i sa kolegama iz Slovenije koji su im najprije došli u pomoć prilikom traganja za nestalom djevojkom prije nekoliko godina, nakon čega su se i zbratimili s ekipom iz Trbovlja.

“Među najvažnijim projektima koje smo realizovali u ove četiri godine je softver `Kozara` kojim uz pomoć relativno jeftine opreme pratimo članove tima na terenu bez interneta i lociramo ih u svakom trenutku, što je veoma bitno u akcijama traganja i spasavanja. Slijedi ultrazvučni mjerač vodostaja rijeke Sane koji smo napravili na nagovor javnosti pogođene poplavama, ali on trenutno nije u funkciji jer zbog pandemije nismo u mogućnosti nabaviti rezervni dio”, naveo je Vukić.
Takođe je uspostavljena radio mreža Operativno-komunikacionog centra koja uvezuje sve bitne službe u gradu Prijedoru, a i povezana je sa republičkim centrom.

Radio amateri su zvanicama predstavili praćenje vozila i članova kluba koji su se iz Malog Palančišta u vrijeme održavanja današnje svečanosti uputili ka mostu na Sani odakle su se javili radio vezom, podigli dron i video signal s terena u sadašnjem vremenu istovremeno prikazali u centrali.

Izvor: prijedorgrad