U prijedorskom Pozorištu večeras je promovisan roman “Himerina krv”, autora Slaviše Pavlovića, koja govori o životu Јovana Dučića.

Pavlović je rekao novinarima da u svom romanu nije prikazivao pjesnika Јovana Dučića, već se trudio da prikaže čovjeka, sve sa čim se Dučić susretao u životu, najvažnijim trenucima, da bi na najbolji način predstavio njegov lik.

– Osim poezije, Dučić je imao zavidnu diplomatsku karijeru, kao i veoma zanimljiv život koji je u pojedinim momentima ličio na triler priču – naveo je Pavlović, koji je i pisac i pjesnik i novinar.

Pavlović je objasnio kako je želio da prikaže to da je Јovan Dučić velika ličnost koja se susretala sa velikim problemima, kao i sve što ga je načinilo velikim čovjekom i pjesnikom, odnosno to da svako ko ima talenta i radi na sebi može da dostigne takve visine.

– On je bio razočaran u jugoslovenstvo i knjiga i počinje tako što svom sekretaru priča o svom životu, gde se vidi da jugoslovenstvo za njega predstavlja jedan veliki poraz cijele nacije kojoj i on pripada – rekao je Pavlović.

On je dodao da u ovom romanu piše o periodu prije Prvog svjetskog rata, tokom tog rata i poslije njega, koji su, kako je naveo, potpuno istorijski zamagljeni.

– Period prije Prvog svjetskog rata mnogi istoričari nazivaju zlatnim dobom demokratije. Kada poredimo neki nivo Evrope danas i tada je to bilo mnogo više demokratski nego neke današnje države o kojima se stalno govori. Verujem da je potrebno osvetliti tu epohu – rekao je Pavlović.

On je dodao da radi na novom romanu u kojem želi da osvijetli lik vladike Nikolaja Velimirovića.

Pavlović je do sada objavio i romane “Stari zavet”, “Nema šanse da ne uspem”, “Zavet heroja”, “Apisov apostol” i “Ratnici crne ruke”.

Pavlović je prevođen na ruski jezik. Bio je i stručni konsultant u prvoj sezoni serije “Senke nad Balkanom”.

Večerašnju, prvu ovogodišnju književnu promociju organizovala je prijedorska Narodna biblioteka “Ćirilo i Metodije”, čiji je direktor Mara Ećim najavila skoro predstavljanje romana “O Јasenovcu”, autora Pere Solara, te promociju radova zavičajnih pjesnika.

Autor: SRNA/RTRS