Svi kardiovaskularni bolesnici, bez obzira koju bolest srca imaju, trebalo bi što prije da prime prvu dozu vakcine, jer sva kardiovaskularna oboljenja povećavaju rizik od teških formi kovida, i posljedica ove bolesti, kao i od njenog fatalnog ishoda.

Dajući ovu generalnu preporuku, profesor dr Arsen Ristić, kardiolog, načelnik Odeljenja za srčanu insuficijenciju i pomoćnik direktora Klinike za kardiologiju KCS, kaže da je svejedno koju će od tri dostupne vakcine na prime.

– Apsolutna kontraindikacija za vakcinaciju je aktivna infekcija bilo koje vrste i u tom slučaju bi trebalo sačekati da padnu visoki markeri koji ukazuju na upalu. Svi ostali, ako govorimo o ljudima sa bolestima srca i krvnih sudova, trebalo bi što prije da započnu imunizaciju koja se protiv kovid 19 obavlja davanjem dvije doze vakcine – objašnjava prof. Ristić.

Bolesti srca i krvnih sudova su, navodi Ristić, jedan od kriterijuma za određivanje priritetnih grupa za vakcinaciju, pišu Novosti.

– Iz dosadašnjeg iskustva sa pandemijom jasno je da se kod jednog broja kardiovaskularnih pacijenata srčana bolest i pogoršava poslije preležanog kovida, što je još jedan od razloga za zaštitu od ove zaraze – kaže Ristić.

Izvor: Srpskainfo