Policija iz Prijedoru nadležnom Okružnom javnom tužilaštvu podnijela je izvještaj protiv A.K. iz Novog Grada, zbog osnova sumnje da je počinio krivična djela falsifikovanje isprave, povreda obaveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje i povreda osnovnih prava radnika.

Osumnjičeni A.K. se tereti da je kao samostalni preduzetnik zanatsko-proizvodne i trgovinske radnje u Novom Gradu, počinio krivična djela na način da je prilikom inspekcijske kontrole rada, u namjeri obmanjivanja službenog lica, prikazao neistinite spiskove radnika za primanja i rekapitulacije. Osumnjičeni je prikazao i lažne izvode žiro računa samostalne zanatsko-proizvodne i trgovinske radnje o uplatama po navedenim spiskovima, iako uplate nisu bile realizovane- saopšteno je danas iz Policijske uprave Prijedor.

Osumnjičeni se takođe nije pridržavao zakonskih propisa koji se odnose na zaključivanje ugovora o radu, plate i druga primanja iz radnog odnosa, radno vrijeme, pauze i odmore radnika, čime je uskratio prava radnicima.

– U periodu od 2015. do 2020. godine, u poslovnim knjigama, vodio je kao zaposlenog jednog radnika, o čemu je Poreskoj upravi RS dostavljao i prijave poreza po odbitku, iako navedeno lice nikada nije obavljalo poslove za navedenu samostalno zanatsko-proizvodnu i trgovinsku radnju- saopštili su iz policije.

Izvor: Srpskainfo