Ako EU želi novi Zakon o VSTS, kao uslov da BiH dobije kandidatski status, onda Republika Srpska traži prestanak mandata stranih sudija u Ustavnom sudu BiH, što je takođe navedeno u Mišljenju EK, rekao je srpski član i predsjedavajući Predsjedništva Milorad Dodik.

Istovremeno, u Predstavničkom domu PS BiH usvojen je Prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa u zajedničkim institucijama, što je takođe jedan od uslova EU.

Zakon je usvojen bez glasova SNSD-a i HDZ-a. U SNSD-u kažu da zakon zadire u nadležnosti Republike Srpske.

U prvi plan za dobijanje kandidatskog statusa, zvanični Brisel, prema političkim željama Bošnjaka, istakao je usvajanje tzv. reformskih zakona: o sprečavanju sukoba interesa, javnim nabavkama i VSTS-u.

Potpuno se zanemaruje da je jedan od uslova iz 14 prioriteta iz Mišljenja EK, obaveza rješavanja pitanja međunarodnih sudija u Ustavnom susu BiH.

– Opet su oni napravili prioritete među prioritetima pa kada imate stavku da se ukine OHR i da strane sudije odu iz US, oni kažu to ćemo na kraju. Kada za 20 godina? A onda kažu ovo je prioritet. Ako hoćete da donesemo zakon o VSTS onda dajte da vidimo kako ćemo sa sudijama Ustavnog suda BiH – kaže Milorad Dodik, srpski član i predsjedevajući Predsjedništva BiH.

– Kada je u pitanju VSTS postoje apsolutno suprotstavljeni stavovi u BiH. Ono što je sigurno jeste to da možemo usvojiti Zakon o javnim nabavkama. Oko toga ne postoji veliki problem – ističe Zoran Tegeltija, predsjedavajući Savjeta ministara.

Ne postoji ni problem o Zakonu o sprečavanju sukoba interesa, trećeg tzv. evropskog zakona. Trenutno se “krčka” u Ministarstvu pravde i ubrzo će biti upućen u parlamentarnu proceduru.

Međutim, parlamentarci iz redova federalnih ali i opozicionih partija iz Republike Srpske u Predstavničkom domu su nestrpljivi. Usvojili su svoj Prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa u zajedničkim institucijama. SNSD je bio protiv kao i HDZ jer zakon daje mogućnost da BiH reguliše pitanja iz nadležnosti entiteta.

– Kada kažemo da nema vertikalnu usaglašenost mislimo na odredbe kojima se želi uticati na druge nivoe vlasti, entiteski i drugi, što je neprihvatljivo. Dakle, mi smatramo da nivo BiH treba da reguliše ono što se dešava na tom nivou a nikako da se s nivoa BiH reguliše stvari u entitetima. Drugo, od Komisije se želi napraviti neko novo poluistražno tijelo što mi smatramo nedopustivim – kategorična je Snježana Novaković Bursać, šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu PS BiH.

Zbog brojnih amandamana na usvojeni Prijedlog zakona u Predstavničkom domu nije poznato kako će na kraju da izgleda tekst zakona koji će biti upućen u Dom naroda.

– Parlamentarna većina bi trebala u zakonodavnom smislu da bude hranjena iz SM, dakle mi te zakone očekujemo da dobijemo iz Savjeta ministara – pojašnjava Nikola Špirić, predsjedavajući Doma naroda PS BiH.

Iz odgovora se naslućuje da će SNSD i HDZ koji drže “većinski” paket u Domu naroda, odbiti predloženi zakon.

BiH ima čak tri zakona o sukobu interesa: važeći, u parlamentarnoj proceduri i u pripremi. Istu oblast, zakonima su uredili Rrepublika Srpske i Federacija.

Ipak, političari su i dalje na duplim funkcijama. Sjetimo se samo Denisa Zvizdića koji je prkoseći zakonima fizike bio ministar i poslanik.

Prema istraživanju nevladinog sektora najmanje 60 političara u BiH trenutno obavlja više od jedne funkcije, što zakonski treba onemogućiti.

Autor: RTRS