Rektor Cetinjske bogoslovije Gojko Perović izjavio je danas da je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović neumoran u pravljenju i produbljivanju podjela.

“Nije razumio građane države čiji je predsjednik, kao što ne razumije sopstvenu crnogorsku istoriju”, rekao je Perović za Srnu.

On je ocijenio da anticrkveni tonovi koji su se danas mogli čuti sa Kongresa Đukanovićevog DPS-a zbunjuju ljude, svađaju braću i nanose društvenu štetu.

Perović je naveo da je Srpska pravoslavna crkva, iako ima nacionalni predznak, crkva svih vjernika bez obzira na njihovu naciju.

“Tako je i Crna Gora država svih njenih građana, bez obzira na njihov identitet”, rekao je Perović.

On je poručio da SPC ima jasan i nedvosmislen kontinuitet sa crkvom iz Kraljevine Crne Gore, koja je bila i svetosavska i vidovdanska i koja je čuvala jasnu orijentaciju ka obnovi jedinstva sa Pećkom patrijaršijom, koje se i desilo i koje su podržali svi njeni sveštenici, vladike i monasi.

Perović je istakao da Crkvu ne zanimaju identitetske podjele, jer je ona otvorena za sve ljude dobre volje.

Predsjednik DPS-a Milo Đukanović optužio je danas Srbiju da “ugrožava suverenitet svojih susjeda po istom receptu iz devedesetih”, a Srpsku pravoslavnu crkvu nazvao je “najopakijim instrumentom velikosrpskog nacionalizma”.

Autor: SRNA/ATV