Politički analitičar iz Beograda Dragomir Anđelković ocijenio je da je jaka Srbija noćna mora za Sarajevo i Prištinu, tim prije što je Beograd uspio da održi odlične odnose sa Zapadom.

Anđelković je naveo da Srbija jača iznutra strateško partnerstvo sa Rusijom i Kinom, a nije se konfrontirala sa Zapadom, što je za njih veliki problem.

– Sada možemo mnogo bolje da se borimo za svoje nacionalne interse, a oni koji su protiv nas, nisu u stanju da nam se suprotstave ozbiljno kako su to ranije radili stigmatizacijom Srba na Zapadu i mobilisanjem zapadnih snaga protiv nas – rekao je Anđelković za beogradsku Politiku.

Anđelković je naveo da snažnija pozicija Srbije omogućuje pomoć susjednim državama, ali i srpskom narodu koji tamo živi, te da je, osim primjera pomoći vakcinama, država Srbija posljednjih godina ulagala u svaku opštinu u Republici Srpskoj, a pomogla je i Hrvatskoj poslije zemljotresa.

Anđelković je istakao da nezavisna spoljna politika jača poziciju Srbije u regionu, ali i samu Srbiju.

– Ranije smo se dijelili u međunarodnim odnosima, a sada smo došli do zrele pozicije koja dominira u društvu, a to je da su jedino bitni srpski interesi, a sve što je spolja samo su mogućnosti da se naši interesi bolje zaštite – zaključio je Anđelković.

Autor: SRNA/RTRS