Za dvadesetak zemalja sa povećanim brojem infekcija od nedjelje važe stroža pravila za ulazak u Njemačku, a kontrola će se obavljati na njemačkim granicama i aerodromima, prenio je Dojče vele.

Da bi zaštitila Njemačku od uvoza novih slucajeva virusa korona i mutacija virusa, savezna Vlada u Berlinu je kao područja visokog rizika klasifikovala znatno više zemalja nego ranije.

Novina je lista zemalja u kojima je takozvana sedmodnevna incidencija veća od 200 novih infekcija na 100.000 stanovnika u posljednjih sedam dana.

Za sve putnike koji dolaze ili se vraćaju u Njemačku važi pravilo o obaveznoj registraciji na internetu prije ulaska u zemlju.

Prema navodima Instituta Robert Koh, u kategoriji zemalja sa visokom incidencijom više od 200 su od nedjelje sljedeće zemlje:

U Evropi – Srbija, Crna Gora, BiH, Kosmet, Sjeverna Makedonija, Slovenija, Albanija, Španija, Portugalija, Estonija, Letonija, Litvanija, Andora i Češka.

U Africi i na Bliskom Istoku – Egipat, Iran, Izrael, Liban i Ujedinjeni Arapski Emirati.

U Јužnoj i Sjevernoj Americi – Panama, Kolumbija, Bolivija, Meksiko i SAD.

U kategoriju područja u kojima su se pojavile vrlo zarazne mutacije virusa korona za sada spadaju: Velika Britanija, Irska, Sjeverna Irska, Јužnoafrička Republika i Brazil.

Za putnike iz ovih zemalja, iz obje navedene kategorije važi pravilo – ulazak u Njemačku je dozvoljen samo uz negativan test koji ne smije biti stariji od 48 sati.

Putnici iz rizičnih područja, zemalja ili regiona sa incidencijom iznad 50 moraju se testirati na virus korona najkasnije 48 sati – nakon ulaska u Njemačku.

Prema navodima Ministarstva unutrašnjih poslova Njemačke, testovi se sistematski provjeravaju na aerodromima i morskim lukama.

U pograničnim područjima sa drugim zemljama EU i Švajcarskom, putnici se provjeravaju nasumično.

U načelu, svi putnici koji ulaze ili se vraćaju u Njemačku i koji su boravili u nekom rizičnom području u posljednjih 10 dana prije ulaska/povratka, moraju u desetodnevni karantin.

Karantin se može skratiti tek nakon pet dana, ali samo ako se uradi drugi test i on bude negativan.

Pravila o karantinu su u nadležnosti saveznih pokrajina i stoga se mogu razlikovati.

Od karantina su u načelu izuzeta poslovna putovanja.