Gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović izjavio je danas da je ovaj grad spreman da i dalje učestvuje u humanitaranim akcijama banjalučkog Odbora za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji.
“Svi građani preko rijeke Drine su i naši građani i svi imamo sličnih ili istih problema, a oni i malo težih. Želimo da ostanu i opstanu na svom prostoru kako bi svjedočili onome čemu svi mi težimo, a to je izvorno pravoslavlje. Oni su ikona srpstva na tom prostoru i želimo da im pomognemo koliko je u našoj moći”, rekao je Pavlović novinarima u Prijedoru.

On je zahvalio predsjedniku Odbora Miloradu Arlovu koji je danas u prijedorskoj Osnovnoj školi /OŠ/ “Petar Kočić” uručio zahvalnice i knjige “Humano srce Srpske” gradonačelniku i direktorima sedam prijedorskih osnovnih i srednjih škola.

“Odbor je prepoznao humanost grada i građana Prijedora. Ovo je zahvalnica svim građanima Prijedora koji su u teškim trenucima prihvatili djecu s Kosmeta i ustupili im svoje domove!, kaže Pavlović.

Arlov je rekao da je, zahvaljujući učešću ukupno 81 škole u Srpskoj u akciji prikupljanja novca za dovršetak izgradnje Dnevnog centra “Podrži me – 9. januar” u Kosovskoj Mitrovici, namijenjenom za boravak 158 djece sa poteškoćama u razvoju, jesenas prikljupljeno oko 48.000 KM i da nedostaje još nešto manje od 100.000 KM.

“Pozivam i ostale škole u Srpskoj da se uključe u ovu akciju koja traje do 15. februara. Ujedno ćemo iz tih sredstva za Svetog Savu više od 1.000 mališana na Kosmetu obradovati paketićima koje su im obezbijedili vršnjaci iz Srpske”, naveo je Arlov.

On je podsjetio da Odbor sa gradom Prijedorom sarađuje duže od šest godina i da su mnoge škole bile domaćini djeci i prosvjetnim radnicima sa Kosmeta.

“Naša želja je da Republika Srpska ostane trajno vezana za srpski narod na Kosovu i Metohiji koji živi u složenim uslovima već decenijama i uvijek kažu da ih mi najbolje razumijemo”, istakao je Arlov.

On je naglasio da je knjiga “Humano srce Srpske”, izdata u 500 primjeraka u novembru prošle godine uz podršku predsjednika Srpske Željke Cvijanović, trajni dokument sa 1.150 fotografija i 300 strana teksta, da je njena cijena 60 KM, odnosno 50 KM po primjerku ako se kupuje deset i više primjeraka i da i taj novac ide za izgradnju centra u Mitrovici.

Direktor OŠ “Petar Kočić” Gorana Reljić rekla je da je ova škola 2016. godine bila domaćin grupi od 50 učenika sa Kosova i Metohije sedam dana i da je to bio doživljaj i za zaposlene i za đake i roditelje koji su bili domaćini gostima sa Kosmeta.

“Pomiješale su se različite kulture i sudbine, donekle su se pronašle i sličnosti između Srpske i Kosmeta i ostale su veze između đaka i između zaposlenih koje se i danas održavaju. Na svaku akciju Odbora mi se odazivamo i učimo djecu da budu solidarna i da pomažu slabijima. Jesenas smo za dnevni centar prikupili 1.200 KM”, dodala je Reljićeva.

Zahvalnice su danas primili i prijedorski Srednjoškolski centar, Centar “Sunce”, osnovne škole “Vuk Stefanović Karadžić” iz Omarske, “Desanka Maksimović” i “Dositej Obradović”, te OŠ “Vuk Stefanović Karadžić” iz Novog Grada.

Izvor: Agencije