Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) poslala je jasnu poruku da su platnene maske jednako efikasne i kod novog soja korona virusa.

– Nehirurške platnene maske mogu da koriste sve osobe mlađe od 60 godina koje nemaju nikakvih zdravstvenih problema – izjavila je Marija van Kerkov, epidemiolog iz SZO. – I kod novih sojeva korona virusa koji su zarazniji nemamo naznake da se način prenosa promijenio.

Ona preporučuje da medicinske maske nastave da nose svi zdravstveni radnici, osobe koje se osjećaju loše i čekaju rezultate testa na korona virus ili već imaju pozitivne rezultate, kao i osobe koje brinu o nekome ko je suspektan na ovu virusnu infekciju.

Takođe, medicinske maske bi, smatra Van Krekov, trebalo da nose i osobe starije od 60 godina, posebno ako imaju neko hronično oboljenje koje ih čini ranjivijim na infekciju, a zbog sprečavanja većeg rizika od ozbiljnih bolesti.
Ona, međutim, podsjeća da bi svaka platnena maska trebalo da bude troslojna kako bi zaštita bila adekvatna.

U strahu od širenja novog soja korona virusa koji je zarazniji Austrija i Nemačka nedavno su uvele obavezno nošenje upravo FFP2 maski, jer su efikasne više od 90 odsto.

– Iz podataka koje smo do sada prikupili iz zemalja u kojima je registrovan novi soj korona virusa, nema promjene u načinima prenosa. Ukoliko budemo dobili drugačije podatke, svakako ćemo revidirati preporuku o maskama. Svaka zemlja ima pravo da donese odluku o maskama onako kako joj odgovara – zaključila je Marija van Krekov.

Izvor: Telegraf.rs