Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac izjavio je da je politika predsjednika SDS-a Mirka Šarovića bazirana na borbi protiv institucija Republike Srpske i onih političkih struktura koje se ne stide da kažu da je za njih imperativ jaka i stabilna Republika Srpska, ni u Sarajevu, ni u Briselu, niti bilo gdje drugo u svijetu.

Reagujući na učestale optužbe i kritike Šarovića, Košarac je rekao da predsjednik SDS-a ne smije da sazove Glavni odbor stranke, na kom bi podnio izvještaj o svojim lošim politikama, svom porazu, te politici koju zagovara, a koja se isključivo bazira na ostvarivanju nekih inostranih interesa.

“Riječ je o jednoj perfidnoj politici Mirka Šarovića koja se bazira na neistinama i mislim da mu je to svojstveno, kao što su mu svojstvene i mnogo teže stvari”, rekao je Košarac novinarima u Sarajevu.

On je istakao da Šarović ima status političkog gubitnika, lidera koji će uskoro biti smijenjen sa pozicije predsjednika SDS-a i čovjeka koji je preuzeo ulogu da na svaki mogući način u kontinuitetu potkopava institucije Republike Srpske, a potvrda tome je njegov kadar u Centralnoj izbornoj komisiji BiH koji želi da negira volju srpskog naroda u izbornom procesu u Doboju i Srebrenici.

Košarac je naveo da Šarović postaje smiješan sa atacima koje vrši na Ministarstvo spoljne trgovine, gdje je nekada bio ministar.

“Retorika koju koristi je identična retorici nekih poljoprivrednika, što dovoljno govori o jednoj sinhronizovanoj aktivnosti Šarovića, koristeći neistine i netačne podatke koje pokušava da plasira u javnost”, naglasio je Košarac.

Govoreći o izvozu mesa u Tursku, Košarac je naveo da to važan posao za poljoprivrednike iz Republike Srpske i Federacije BiH, dok je informacija da je izvoz ugrožen netačna i Ministarstvo nema takve informacije.

“Neka nam dostavi podatak koji govori o tome, a reći ću argumentovano da je u periodu 2015. godine, kada je on bio ministar, izvoz u Tursku bio svega 127 tona, a prošle godine je iznosio 2.500 tona”, rekao je Košarac, te dodao da se intenzivno pregovara sa Turskom da ove godine izvoz bude 5.000 tona.

On je istakao da ni izvoz mlijeka nije ugrožen, te podsjeća da je u 2019. godine izvezeno 3.466 pošiljki ili 69 miliona litara mlijeka, a 2020. godine 3.620 pošiljki ili 78,1 milion litara mlijeka.

Uvoz mlijeka 2019. godine, u vrijeme kada je Šarović bio ministar, precizirao je Košarac, iznosio je 121 milion litara, odnosno 3.651 pošiljka, dok je u prošloj godini uvoz bio 35,8 miliona litara mlijeka ili 2.343 pošiljke.

Košarac je dodao da nije tačna ni informacija da je izvoz pilećeg mesa ugrožen.

Prema njegovim riječima, Šarović za vrijeme svog mandata u Ministarstvu spoljne trgovine nije riješio pitanje referentnih laboratorija.

Kada je riječ o voću i povrću, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa je istakao da je izvoz prošle godine bio veći za 8,5 odsto u odnosu na 2019, te dodao da je u istom periodu izvoz ribe veći za 7,2 odsto u odnosu na 2019.

“Mi smo opredijeljeni za nova tržišta. Popunili smo upitnik i pokrenuli postupak utvrđivanja mogućnosti za izvoz crvenog mesa u zemlje EU, ali i u Ujedinjene Arapske Emirate, Maleziju, Kinu, Rusiju”, naglasio je Košarac.

On je dodao da je virus korona usporio ove aktivnosti, te da je otvaranje novih tržišta adekvatna mjera za poljoprivrednu zajednicu u Republici Srpskoj i Federaciji BiH.

Govoreći o privremenoj zabrani izvoza krušaka u Rusiju, Košarac je rekao da nadležne entitetske institucije intenzivno rade na rješavanju problema u skladu sa ustavom i zakonom.

Prema njegovim riječima, ni Ministarstvo spoljne trgovine, ali ni Uprava BiH za zaštitu zdravlja bilja, ni Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske nisu dobili zvaničnu informaciju o privremenom zabrani izvoza u Rusiju.

“Od 167 pošiljki koje su otišle, samo su tri sporne. Karakterisati da je ministar kriv što se na nekoj voćki našla bolest, isto je kada biste ministra saobraćaja proglasili odgovornim što je neko preticao na punoj liniji”, pojasnio je Košarac.

On kaže da je na sastanku sa direktorom Uprave BiH za zaštitu zdravlja bilja Goranom Perkovićem dogovoreno da sve aktivnosti budu usmjerene na rješavanju ovog problema.

Košarac smatra da svi ovi Šarovićevi napadi govore o njegovim perfidnim politikama i strahovima da će izgubiti poziciju u stranci, te dodaje da je predsjednik SDS-a ušao u borbu protiv institucija Republike Srpske i interesa njenog naroda.

“Mislim da je simptomatično da ga žulja izvoz mesa u Tursku. Da li zbog nekih stečenih navika, ali se mora reći da je bio potpuno lijen za ostvarivanje nekih novih tržišta. On nije predao upitnik za izvoz crvenog mesa u EU, koje je mnogo veće tržište od Turske, ali i mnogo veća šansa za svakog poljoprivrednika”, rekao je Košarac.

Prema njegovim riječima, Šarović nije relevantan da utvrđuje nečiji rad i ne treba mu pridavati značaj.

“Svaki put kada mu se pridaje značaj, on skreće pažnju na svoj status političkog gubitnika. Zamislite situaciju da izgubite izbore u mjestu u kom ste rođeni, u kom živite, da u Banjaluci imate samo jednog odbornika, a ni taj koji je izabran neće slijediti politiku Mirka Šarovića”, poručio je Košarac.

Autor:SRNA/ATV