Povodom istovremenog antisrpskog oglašavanja separatističkih lidera u Sarajevu, Podgorici i Prištini – Bakira Izetbegovića, Mila Đukanovića i Ramuša Haradinaja – istoričar Aleksandar Raković kazao je za Politiku da se antisrpske izjave dešavaju u ciklusima i da ne mora da bude neke koordinacije između njih, već se neki ljudi ohrabre kada vide da neko drugi napada Srbe, pa onda i oni krenu tim putem.

Vještačke tvorevine se same razgrađuju i same urušavaju. Takav je slučaj i sa crnogorskom nacijom i BiH, koja je takođe vještačka tvorevina. Šta god da kažu to neće da pomogne stabilizaciji odnosa, nego će kao bumerang da se vrati onima koji su neprestano u toj mašini pretnji protiv Srbije. Najbolje bi bilo kada bi oni pokušali da sa Srbijom otople odnose, ali to je sada nemoguće. Izetbegović, Đukanović i Haradinaj su toliko zaglibili u svojoj srbofobiji – ističe Raković.

Na pitanje o događajima u Crnoj Gori, Raković odgovara da je Milo Đukanović neznalica koji nema elementarno poznavanje bilo kakve važne društvene pojave, a posebno takvih institucija viševjekovnog trajanja kao što je SPC.

– On nije izvukao nikakve pouke iz sopstvenog poraza, pa i dalje srlja u dublji poraz koji će se desiti na izborima u Nikšiću i na popisu stanovništva. Sve što Đukanović sada radi ide u korist SPC i srpskog naroda u Crnoj Gori, da se još više stabilizuje i bolje organizuje. Očekujem da će DPS poslije izbora u Nikšiću doživeti kraj – zaključuje Aleksandar Raković.

Autor: in4s.net