Poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Darko Banjac izjavio je danas da su Srbi žrtve gnusnog zločina koji su u Drugom svjetskom ratu planirali i sproveli pripadnici ustaškog pokreta i Nezavisne Države Hrvatske /NDH/, te istakao da to treba da bude vječna opomena.

Banjac je danas položio vijenac na Spomen-području Donja Gradina povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta.

U izjavi novinarima, on je naglasio da je na tom mjestu počinjen neviđen zločin, te poručio da treba uvijek ponavljati da je srpski narod drugi po broju stradalih u koncentracionim logorima u Drugom svjetskom ratu.

– Moramo znati da je u sistemu koncentracionog logora Јasenovac organizovan jedini logor za djecu tada u Drugom svjetskom ratu i da su načini ubijanja i zvjerstva koja su ovdje rađena zgrozila i pripadnike Trećeg rajha – rekao je Banjac.

On je dodao da je srpski narod u svim ratovima bio slobodarski, a da je u Drugom svjetskom ratu stradao od svojih komšija sa kojima je živio u zajednici.

– To treba da bude opomena za nas i nikada ne smijemo zaboraviti ono što se desilo na ovim prostorima! Sadašnja Vlade Hrvatske negira taj nivo zločina koji je počinjen u sistemu koncentracionog logora Јasenovac – rekao je Banjac.

On je dodao da to samo govori da većina Hrvata još nije spremna da prizna i sebi oprosti ono što su njihovi preci ovdje uradili.

– Mi kao hrišćani treba da praštamo, ali ne smijemo zaboraviti događaje ovdje. Zato svakog 27. januara treba da dođemo ovdje, položimo vijence i prisjetimo se velikog stradanja našeg naroda, sa ciljem da se to više nikada ne ponovi, ali i da nikada ne zaboravimo ono što je srpski narod preživljavao u Drugom svjetskom ratu i koliko je srpski narod skupo platio slobodu u svim ratovima, a pogotovo u Drugom svjetskom ratu i poslije njega – naglasio je Banjac.

Direktor ЈU Spomen područje Donja Gradina Tanja Tuleković kaže da se obrazovanjem i sjećanjem na žrtve Holokausta i ustaškog zločina genocida u NDH borimo protiv antisemitizma i svih drugih oblika vjerske i rasne diskriminacije, te istorijskog relativizma koji je prisutan posljednjih nekoliko godina.

Ona je u izjavi novinarima istakla da ovakav zločin nikada, nikome i nigdje više ne bi smio da se ponovi.

Poštujući epidemiološke mjere, posjetioci će danas u Spomen-području Donja Gradina u manjim grupama do 20 posjetilaca moći pogledati dva kratka filma – “Stradanje porodice Bosanac”, te izjavu učesnika proboja iz koncentracionog logora Јasenovac Јosipa Morgenšterna.

Na stranici Јavne ustanove Spomen-područje Donja Gradina ovim povodom je postavljen video-zapis sa sjećanjima preživjelih logoraša.

Odlukom Generalne skupštine UN, 27. januar, datum kada je 1945. godine oslobođen zloglasni koncentracioni logor Aušvic, proglašen je Danom sjećanja na žrtve Holokausta.

Autor: SRNA/RTRS