Sudija za prethodni postupak Specijalizovanih vijeća tzv. Kosova sa sjedištem u Hagu odbio je zahtjev branilaca nekadašnjeg glavnog komandanta terorističke tzv. OVK i predsjednika samoproglašenog Kosova Hašima Tačija za privremeno puštanje na slobodu.

Istu odluku je donio i povodom zahtjeva branilaca Redžepa Seljimija, Kadrija Veseljija i Јakupa Krasnićija, koji su zajedno sa Tačijem optuženi za niz ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti, saopšteno je danas iz tog suda u Hagu.

Sudija smatra da samo pritvorom mogu da se otklone rizici od njihovog bjekstva, optstrukcije postupka, uticanja na svjedoke i činjenja daljih krivičnih djela, navodi se u odluci sudije.

Branioci optuženih su tražili njihovo puštanje iz pritvora i odbranu sa slobode nudeći garancije da neće pobjeći, tražeći zamjenu pritvora za kućni pritvor i druge mjere, međutim, sudija smatra da to nije dovoljno, prenosi Tanjug.

Četvorica članova Glavnog štaba terorističke tzv. OVK Hašim Tači, Kadri Veselji, Јakup Krasnići i Redžep Seljimi optuženi su po raznim vidovima krivične odgovornosti za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti u udruženom zločinačkom poduhvatu.

Sva četvorica nalaze se na jednoj optužnici.

Na teret im je stavljen niz ratnih zločina među kojima i oko 100 ubistava Srba, Roma i Albanaca katolika, političkih protivnika i protivnika terorističke tzv. OVK.

Autor: SRNA/ATV