Šumsko gazdinstvo “Prijedor” jedno je od rijetkih u Srpskoj koje je u godini virusa korona u cjelosti ispunilo, a i prebacilo i plan sječe i plan uzgoja, i četvrtu godinu zaredom ostvarilo najbolje rezultate od svih gazdinstava preduzeća “Šume Republike Srpske”, rekao je direktor prijedorskog gazdinstva Saša Bursać.

– U 2020. godini bilo je zaustavljeno tržište zbog zatvorenih granica, bio je otežan plasman i unutar zemlje, ali je naša najveća satisfakcija da nam nije propao nijedan jedini šumsko-drvni sortiment, iako smo sasjekli sve što smo planirali, čak i više od toga – rekao je Bursać Srni.

Zbog postignutih rezultata, kao i činjenice da visina plata u ovom gazdinstvu nije mijenjana 20 godina, prijedorsko gazdinstvo tražilo je povećanje cijene rada i za prošlu i za ovu godinu sa 130 na 150 KM, koje bi se moglo servisirati trećinom svoje dobiti, ali uprava i nadzorni odbor nisu odobrili.

– Moramo ostati u okviru javnog preduzeća, ali funkcionisanje po sistemu spojenih posuda nije dobro. Strogo vodimo računa o svakom feningu i uz domaćinsko poslovanje svaka firma može dobro poslovati, naročito mi koji koristimo prirodni resurs kojeg imamo dovoljno i koji je obnovljiv – ocijenio je Bursać.

On je naveo da prijedorsko gazdinstvo ima i brojne specifičnosti, a na prvom mjestu razuđenost u organizacionom i teritorijalnom smislu, sa jednom direkcijom, pet šumskih uprava, u šest lokalnih zajednica i sa desetinama kilometara međuentitetske linije razgraničenja, kao i rad na dubokim zemljištima i rad sa niže vrijednim sortimentima sa prosječnom cijenom od 87 KM po metru kubnom.

Bursać je dodao da su otvoreni i prema Gradišci i Banjaluci i imaju veliki broj izvoznih puteva od kojih mnogi prolaze kroz minska polja, a njima prolaze šumokradice, te ih je teško hvatati.

– Nekada uspijevamo zajedno sa federalnim i sa institucijama Unsko-sanskog kantona uraditi zajedničke akcije, a nekada ne. U pitanju su složene procedure i dok ih sprovedemo, šumokradice to u međuvremenu čuju, pa odmah ili redukuju aktivnosti ili se prebace na drugi teren. Ipak, štete su svedene na minimum – nekoliko desetina kubika – pojasnio je Bursać.

Prema njegovim riječima, ŠG “Prijedor” sa 230 zaposlenih nije pretrpano radnicima, plata se isplaćuje od 2. do 4. u mjesecu za prethodni mjesec, obaveze se redovno izmiruju, a nekad se nije mogla zdravstvena knjižica ovjeriti, dugovanja i potraživanja su približno istog iznosa i nema neplaćenih faktura starijih od mjesec dana.

– Kad sam prije četiri godine preuzeo dužnost, zatekla me faktura od 965.000 KM za ovaj prostor, kao i brojni dugovi prema dobavljačima, izvođačima, radnicima i državi. Za godinu i po postali smo likvidni, a za dvije i po godine i stabilni, bez dugova, sa isplaćenim prostorima i obavezama prema svima – naveo je Bursać.

On je napomenuo da su u potpunosti obnovili vozni park i tako uštedjeli ogromne troškove održavanja starih vozila.

ŠG “Prijedor” je u posljednje četiri godine izgradilo ili rekonstruisalo desetak mostova i više od 30 kilometara šumskih kamionskih puteva kojima mogu ići i mala vozila, jer bez prave šumske komunikacije nema ni prave eksploatacije.

Bursać, koji je inženjer šumarstva, a 13 godina radu u ŠG “Prijedor”, smatra da izvanrednim rezultatima gazdinstva doprinosi i to što više vremena provodi na terenu, pa očekuje od uprave da im zbog kontinuiteta u rezultatima dozvoli više povremene radne snage i da više uvaži njihovo mišljenje kada je riječ o kupcima sortimenata.

– Mi nemamo pravo glasa ni u raspodjeli sortimenata i ugovaranju, pa ne možemo ni ispoštovati neke lokalne drvoprerađivače zato što postoje prioriteti koje određuje uprava – zaključio je Bursać

Autor: SRNA/RTRS