Posjeta ambasadora Švajcarske i Norveške privrednicima u Prijedoru pokazatelj je zainteresovanosti za saradnju i da će u narednom periodu više pažnje biti posvećeno dovođenju investitora, izjavio je gradonačelnik Dalibor Pavlović.

Pavlović je danas u Trnopolju zajedno sa ambasadorima Švajcarske u BiH Danijelom Hunom i Norveške Olavom Rajnertsenom obišao farmu norveških muznih krava Jusufa Arifagića i pogon firme “SB laser” Edhema Bešića.

On je naveo da je bilo i razmjene iskustva i ideja za koje vjeruje da će u narednom periodu uroditi plodom kako bi došlo još investitora, te izrazio zadovoljstvo što se posjeta desila u prvom mjesecu njegovog mandata.

“Ovo je jako značajno za naš grad, a nadam se i za Norvešku i Švajcarsku koje imaju želju i volju da investiraju u ovaj dio BiH i Republike Srpske, i mi ćemo se iz Gradske uprave potruditi i dati sve od sebe da investitori dođu, da razgovaramo i ponudimo im da otvore svoja preduzeća”, rekao je Pavlović.

Ambasador Norveške u BiH Olav Rajnertsen izrazio je zadovoljstvo što je imao priliku da razgovara sa gradonačelnikom Prijedora, istakavši da je ovo bila njegova druga posjeta farmi Jusufa Arifagića.

“Jako sam predan razvijanju snažnijih komercijalnih odnosa između Norveške, BiH i Republike Srpske i u tom smislu Jusuf Arifagić predstavlja jedan primjer uspješnog investitora u BiH i on može biti dobar pokazatelj drugim potencijalnim norveškim investitorima”, rekao je ambasador Rajnertsen.

On je istakao da je upoznao gradonačelnika o tome šta norveški investitori očekuju, osim prilika za investicije, a to je da postoji jedan snažan regulatorni okvir za ulaganja.

“Postoje mnogo područja u kojima norveške kompanije mogu napraviti određene promjene u Republici Srpskoj, a tu mislim na zelenu energiju, hidro i solarnu energiju vjetra, turizam, IT tehnlogije i drvnu industriju. Ako pokažemo da možemo razvijati svoj biznis ovdje u Prijedoru, Republici Srpskoj, mislim da je to najvažniji signal potencijalnim investitorima”, rekao je Rajnertsen.

Vlasnik firme “Arifagić investment” Jusuf Arifagić izjavio je da je osnovni fokus posjete bio projekat farme norveških krava, te da ova posjeta veoma raduje jer se ovim timskim radom sigurno otvara prostor za potencijalne investitore.

“Posjeta gradonačelnika i zajednički doček gostiju veoma me raduje jer konačno timski radimo za cijeli grad Prijedor i na ovakav način sigurno otvaramo prostor potencijalnim investitorima”, rekao je Arifagić.

On je podsjetio na formiranje jedne asocijacije na relaciji BiH i Norveška, a koja se direktno odnosi na norveške investicije u određena područja od drvne industrije, energetike obnovljivih izvora, do poljoprivrede.

“Tu vidim jedan veliki potencijal i želim da na svom primjeru objasnim ljudima da se ovdje može uspješno investirati i poslovati”, rekao je Arifagić.

Ambasador Švajcarske u BiH Danijel Hun rekao je da prvi put boravi u Prijedoru i da ga raduje što u ovom gradu postoji švajcarski investitor “SB laser”, istakavši da postoji dosta potencijala za dalje investicije.

On je dodao da je veoma važno da postoje ovakve investicije i da se na taj način otvaraju radna mjesta i proizvodi roba za izvoz u Evropu i za domaće tržište.

“Mislim da je preduzeće “SB Laser” dobar primjer i da može dati signal za neke buduće investitore”, rekao je ambasador Hun.

Vlasnik firme “SB laser” Edhem Bešić izjavio je da je veoma zadovoljan današnjom posjetom ambasadora Norveške i Švajcarske i gradonačelnika Prijedora, budući da je tema bila dalji razvoj privrede ovog područja i ulaganja i saradnja ovih evropskih zemalja sa BiH.

“Gostima smo pokazali da i mi ovdje možemo napraviti pozitivne i lijepe priče i da prezentujemo vrijednosti tih evropskih zemalja na našem području. U mom slučaju to su preciznost, tačnost i kvalitet. Dalji nam je cilj dovesti nove investitore, a to je moguće ako ostvarimo pozitivne utiske”, rekao je Bešić.

On je dodao da gostima ukazao i na druge firme koje predstavljaju švajcarske investicije, a to su “BH solušn”, “Dom ENEA”, zanatska radnja “Karabašić” i Etno-selo “Oaza”, te da su dogovoreni budući razgovori i sa ovim investitorima.

Autor: SRNA/ATV