Visoki predstavnik je u prethodnim godinama svog mandata prisvojio neograničena izvršna, zakonodavna i sudska ovlaštenja koja ne podliježu nikakvoj reviziji, a pored navedenog je i donosio odluke koje nemaju nikakvo uporište u odredbama Ankesa 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma.

To je navedeno u Informaciji u vezi sa zahtjevom za podnošenje izvještaja visokog predstavnika o sprovođenju civilne implementacije mirovnog sporauzuma u BiH za period od 2009. do 2020.

Na prijedlog Kluba SNSD, ova informacija će se naći na sjednici Narodne skupštine RS koja počinje 9. februara. Ukratko, Informacija govori o radi visokog predstavnika u periodu koji se poklapa sa mandatom aktuenog šefa OHR Valentina Incka, te se poziva Incko da Narodnoj skupštini u roku od 90 dana dostavi izvještaj o svom radu na provođenju Dejtona.

Na osnovu čega Republika Srpska ima pavo da zatraži od Incka da podnese raport?

Odgovor leži u činjenici da je Republika Srpska, na osnovu Sporazuma od 29. avgusta 1995. godine kojim je ovlastila SR Jugoslaviju (čija prava i obaveze je preuzela Republika Srbija), postala indirektni potpisnik Dejtonskog sporazuma, jer taj status proizlazi iz Preambule Dejtonskog sporazuma (stav 5). Osim toga, Srpska je direktni potpisnik svih 11 aneksa Dejtonskog sporazuma.

Prema Aneksu 10 – član 2.1.f. – visoki predstavnik ima obavezu da „periodično izvještava Ujedinjene nacije, Evropsku Uniju, SAD, Rusku Federaciju i druge zainteresovane vlade, strane i organizacije o napretku u sprovođenju mirovnog sporazuma u vezi sa zadacima predviđenim u ovom sporazumu“.

FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Narodna skupština

-Narodna skupština Republike Srpske je Rezolucijom od 15. oktobra 2008. kao strana Sporazuma o civilnom sprovođenju mirovnog sporazuma (Aneksa 10.) pozvala Visokog predstavnika da izvijesti Srpsku kao zainteresovanu stranu o sprovođenju tog Sporazuma. Međutim, visoki predstavnik nikada nije izvršio svoje obaveze koje su predviđene članom 2.1.f. Aneksa 10, odnosno nikad nije podnio izvještaj Vladi Republike Srpske o sprovođenju mirovnog sporazuma.

Postupajući na ovaj način, visoki predstavnik vrši brutalno kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma – navodi se u dokumentu.

Pored kršenja Dejtonskog mirovnog sporazuma činjenjem, piše u Informaciji koju je pripremio Klub SNSD, visoki predstavnik je i kršio Dejtonski mirovni sporazum nečinjenjem, odnosno nije ispunjavao obaveze koje su predviđene Aneksom 10 Dejtonskog sporazuma.

-Ovakvo djelovanje visokog predstavnika je potpuno neustavno, nezakonito i nelegitimno i dovodi do povrede ustavno-pravnog ustrojstva BiH. Republika Srpska je privržena dosljednom poštovanju obaveze provođenja Dejtonskog mirovnog sporazuma i traži od visokog predstavnika da poštuje Dejtonski mirovni sporazum i djeluje u skladu sa istim, budući da je upravo visoki predstavnik taj koji treba da omogući da dođe do implementacije mirovnog sporazuma. Budući da je RS direktni potpisnik Aneksa 10, a članom 2.1.f Dejtonskog mirovnog sporazuma je predviđeno da će visoki predstavnik vezano za zadatke koji su navedeni u sporazumu izvještavati periodično o napretku u implementaciji mirovnog sporazuma, između ostalog, i strane, Republika Srpska ima pravni osnov da traži podnošenje izvještaja o sprovođenju mirovnog sporazuma – navodi se u Informaciji.

Visoki predstavnik Valentin Incko, na ranije pozive da Narodnoj skupštini RS podnese izvještaj o radu na primjeni Dejtona, govorio je da se njegovi šestomjesečni izvještaji mogu pročitati na internet stranici OHR. Riječ je o izvještajima koje visoki predstavnik podnosi Generalnoj skupštini UN.

Izvor: Srpskainfo