Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović u intervjuu za Srnu komentarisala je izjavu lidera SDA Bakira Izetbegovića koji je rekao da “retrogradnih povrataka na izvorni Dejton ne može biti”, kao i da je potrebno naći balans između etničkog i građanskog principa u BiH, gdje je rekla da, koliko vidi, u BiH je jedino Izetbegović dokazano i u kontinuitetu retrogradan.

– Ono što on smatra nije relevantno za sve u BiH i to je jasno i njemu i svima drugima, ali može da priča, kao što i mi to možemo. Da je BiH živjela svoj istinski dejtonski život vjerujem da bismo danas bili uspješnije društvo i da bismo sami bili u stanju da dogovorom neke stvari popravljamo i činimo efikasnijim. Ovako smo u eksperimentu, kao u nekom programu u koji su uneseni pogrešni parametri, pa i rezultat stalno mora biti pogrešan – istakla je Cvijanović.

Bilo bi dobro, kaže ona da ono čime se raspolaže na svim nivoima vlasti stavi u funkciju opšteg razvoja i da se to radi kroz koordinaciju, jer ovako se, kako navodi, ganjajući neke velike, a nerealne političke ambicije i njegujući osporavanje, umjesto saradnju, samo gubi vrijeme i stoji u mjestu.

– Lično smatram da je propuštena velika dejtonska šansa da gradimo državu kao uspješno decentralizovano društvo zasnovano na dobroj koordinaciji, upravo zbog upornog nastojanja da se ona unitarizuje – pojasnila je Cvijanovićeva.

Komentarišući odluku CIK-a BiH u vezi sa izbornim rezultatima u Doboju i Srebrenici, Cvijanović je u intervjuu Srni rekla da je izbor ovakvog CIK-a dio dogovora partija SDA, SDS i PDP i pojedinih stranih krugova da bi izvršili politički uticaj na izborni proces.

– Uopšte ne govorim o tome da je trebalo zadržati neke stare članove, već o tome da su novi trebalo da budu izabrani u skladu sa propisanim procedurama, što nije bio slučaj, da nisu smjeli imati stranačke veze, a imaju ih, da su trebali djelovati u zakonskim rokovima, a nisu, i da nisu smjeli donositi političke odluke o ponavljanju izbora, a jesu. Svejedno mi je ko tamo sjedi u CIK-u dokle god se ponašaju apolitično i profesionalno. Sve ovo što sam pobrojala urušilo je kredibilitet i CIK-a i izbornog procesa – ukazala je predsjednik Republike Srpske.

Govoreći o inicijativi za smjenu Savjeta ministara i zahtjevima za ostavkama pojedinih ministara, Cvijanovićeva je navela da je jasno čemu je služila tema o smjeni i po izjavama inicijatora da ne očekuju da će uspjeti.

– Znači, cilj je bila neka nova kriza, makar trajala par dana. Dokle god u Savjetu ministar imate pojedinca ili pojedince koji su ekstremisti spremni da iznose mržnju protiv drugih, to ne može uspjeti. Pogotovo ako su u svojoj političkoj karijeri bili upetljani u razne rabote i sponzorisali radikalizam, a ima ih. S druge strane, ako Savjet ministara nije spreman da sarađuje sa entitetskim vladama, što je bio slučaj sa prethodnim sazivom u kojem su sjedili isti ti što sad kritikuju ovaj saziv, ni to ne može uspjeti, što smo takođe vidjeli u prethodnom mandatu – ocijenila je Cvijanović.

Autor: SRNA/RTRS