Gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović uručio je danas diplome za 25 polaznika obuke za CNC obradu metala i za zavarivače, zanimanja koja su deficitarna u lokalnoj privredi.
“Grad Prijedor se odlučio na ovakav vid obuke kako bi građani lakše došli do posla i da ih što manje bude na evidenciji nezaposlenih”, rekao je Pavlović novinarima u Prijedoru.

On je najavio da će grad nastaviti finansirati slične projekte kao što je i ovaj koji je započet lani.

“Ovo je prvi put da grad u potpunosti finansira ovu obuku. Iznos je 35.000 KM. To je bila inicijativa tadašnjeg i sadašnjeg načelnika Odjeljenja za privredu i poljoprivredu grada Prijedora Rade Rosića”, naglasio je Pavlović.

Goran Rodić iz Agencije za ekonomski razvoj grada Prijedora “PREDA-PD” rekao je da se ovim završava projekt Mjere podrške zapošljavanju, koji je, osim ove dvije obuke formalnih programa osposobljavanja, imao i pet obuka iz programa neformalnog osposobljavanja, a koji su bili iz oblasti kreativne industrije – tri-de modeliranje, veb dizajn, video produkcija, digitalna fotografija i grafički dizajn.

“Ovo je jedan od najznačajnijih iskoraka koje je Gradska uprava napravila u posljednjih nekoliko godina. Mi smo kroz neke prethodne projekte kreirali model podrške konkurentnosti kroz ovakve projekte, a grad je ovdje sada sam iznio projekat po tako kreiranom modelu i po dobrim praksama iz prethodnog perioda koje su ranije finansirane iz međunarodnih donacija, kao što je i Mašinska škola opremljena vrijednom opremom iz ranijih projekata”, naveo je Rodić.

Direktor Mašinske škole Borislav Kojić rekao je da je 18 polaznika uspješno pohađalo program osposobljavanja za zanimanja CNC operatera u metalopreradi, a sedam polaznika za zanimanje i zavarivača mig-mag tehnikom.

“Projekat je veoma važan zbog konkurentnosti radne snage na tržištu jer je bitno da ljudi poznaju nove trendove”, dodao je Kojić.

Sve programe pohađalo je ukupno 100 lica u periodu od februara prošle do januara ove godine, uz prekide prouzrokovane pandemijom virusa korona.

Izvor: Agencije