Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Suzana Gašić otvorila je danas na Mrakovici novoopremljeni info-centar u Nacionalnom parku “Kozara”, navodeći da ta planina, kao zaštićeno područje, ima ogroman potencijal za privlačenje ne samo stranih turista, već i investitora.

Gašićeva je rekla da su za razvoj planine zainteresovani brojni subjekti koji imaju raznovrsne ideje i koji mogu udruženim snagama realizovati nove sadržaje i privući posjetioce.

– Novac jeste ograničavajući faktor, kao i u svakoj drugoj oblasti, ali se zajedničkim snagama mnogo toga može postići – istakla je Gašićeva.

Ona je naglasila da će Ministarstvo podržati sve razvojne projekte na ovom području.

– Mnogo je ljudi koji vole ovu planinu i koji su uložili mnogo toga, i srećni su kad se nešto dobro desi – poručila je Gašićeva, dodavši da je kroz brojne aktivnosti u proteklom periodu primijećeno da građani Srpske slabo poznaju kapacitete Republike.

Vršilac dužnosti direktora Nacionalnog parka “Kozara” Božidar Nikoletić rekao je da je ovaj info-centar dugo potreban jer im je namjera da ovdje predstave turizam Kozare, ali i svih lokalnih zajednica koje gravitiraju planini.

– Naša obaveza je sada da se damo u punom kapacitetu da bi posjetioci bili zadovoljni i dali nam pozitivnu ocjenu – naveo je Nikoletić i zahvalio svima koji su učestvovali u izgradnji i opremanju ovog objekta.

On je dodao da su misija i cilj nove uprave ovog parka razvoj turističkih potencijala planine, koji do sada nisu bili dovoljno iskorišteni.

Gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović čestitao je otvaranje ovog centra, koji je neophodan svim posjetiocima, ističući da je grad Prijedor ponosan i na planinu i na Nacionalni park “Kozara”, koji je najvećim dijelom na području ovog grada.

– Razgovarao sam već sa rukovodstvom Parka o idejama za dalji razvoj turizma. Јedna od njih je uvođenje redovne autobuske linije Prijedor-Mrakovica. Mnogo je ideja i grad želi da poveća ponudu kako bi bio veći broj turista – naveo je Pavlović.

On je naglasio da je potrebno da se sve lokalne zajednice uključe u zajedničku promociju, te da je potrebno uraditi jednu ozbiljniju i veću prezentaciju potencijala ovog parka koji mogu privući ne samo goste iz Srpske i BiH, već i izvan ovih granica.

Nikola Aleksić iz Ministarstva prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije Republike Srpske rekao je da ovo ministarstvo u cijelosti podržava sve aktivnosti i da su sve ideje dobrodošle.

– Manjak je sredstava usljed korone, ali mislim da za ove stvari treba naći novca da se izgrađuju novi sadržaji i obnavljaju postojeći. Mi to dugujemo i našoj djeci i prema 30.000 boraca koji su ovdje živote dali – dodao je Aleksić.

Nataša Pjević Beslać, iz Nacionalnog parka “Kozara”, rekla je da se objekat sastoji iz edukativnog i informativnog dijela.

– Uređena je tematska izložba posvećena prirodnim vrijednostima parka putem koje posjetioci mogu dobiti osnovne informacije o flori, fauni, reljefu, šumi i zaštiti prirode, a tu su interaktivni elementi kojima ćemo animirati najmlađe posjetioce – kaže ona.

Opremanje info-centra, koji je izgrađen 2012. godine, realizovano je u okviru projekta “Vija dinarika”, koji sprovodi i sufinansira Razvojni program UN, uz finansijsku pomoć USAID-a i Agencije za razvojnu saradnju Italije.

Autor: SRNA/RTRS