Užasna mučenja, sadizam i zločini koje su vršile ustaše, ravnodušnost i učešće časnih sestara tokom masakra, te preživljavanje djevojčice koja nastoji da spase brata i sebe, a sve to “pokriveno” sjajnom fotografijom filma, raspon je u kome se kreću nove ocjene “Dare iz Jasenovca” na zapadnim portalima.

Izvanredan prikaz ustaških zločina

Nekoliko dana pred premijeru u SAD, film “Dara iz Jasenovca” dobija povoljne kritike na zapadnim portalima – portal “F-muvi123” ocjenjuje ga visokom ocjenom “A plus”, a “Riling rivjus” daje mu dobru ocjenu, naglašavajući da se ovo ostvarenje bavi malo poznatim zločinima nad Srbima u Drugom svjetskom ratu.

Svi portali ukazuju na činjenicu da film pokazuje užasavajuću brutalnost u mučenju i ubijanju zatvorenika, posebno Srba.

“F-muvi” navodi da film govori o pronacističkom režimu u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, punoj hrvatskog nacionalizma i katoličkog fanatizma.

Srbi su bili prva meta ustaša, navodi se u osvrtu na film i navodi da ih je stradalo oko 700.000 na najbrutalniji način poznat u ljudskoj prirodi.

U objašnjenju filma portal napominje da je poslijeratni komunistički sistem u Jugoslaviji prigušio sjećanje na te zločine u ime “bratstva i jedinstva”.

“Dara iz Jasenovca” izvanredno pokazuje skriveni zločin ustaša, ocjenjuje ovaj portal.

Sjajna fotografija

Govoreći o ovom filmu, portal “Riling rivjus” ističe sjajnu fotografiju Miloša Kodema, te uloge Marka Janketića, koji igra sadističkog upravnika konclogora Jasenovac Maksa Luburića, i Alise Radaković. Ona igra Luburićevu sestru Nadu, koja je /seksualno/ uzbuđena dok gleda zločine i smrt.

Učešće hrvatske Katoličke crkve u svemu tome režiser Predrag Antonijević naglasio je u liku časnih sestara, koje se samo krste nakon masovnih egzekucija u logoru.

Posebno je istaknuta činjenica da je glavni lik u filmu djevojčica Dara /Biljana Čekić/, koja nastoji da sa bratom preživi sav taj užas.

Revizionisti nastoje da sakriju sve zločine

“Krekstrims” u svom osvrtu napominje da su metode ubijanja ljudi u Jasenovcu bile takve prirode da je jedan od nacističkih vođa Hajnrih Himler sugerisao ustašama da je “bolji i čistiji” način za likvidacije – ubijanje gasom.

Film pokazuje “uznemirujuću istoriju” jedne srpske djevojčice u logoru nacističke Hrvatske.

Portal ukazuje na činjenicu da je hrvatski predsjednik Franjo Tuđman pokušavao da umanji broj ubijenih u Jasenovcu i svede ga na nekoliko hiljada, te da danas Hrvatska tvrdi da su u tom konclogoru ubijene 83.000 ljudi, dok istoričari navode da se taj broj kreće od 500.000 do 700.000.

Srbi su na Balkanu odigrali glavnu ulogu u zaustavljanju nacističke Njemačke i njene dominacije, navodi se u tekstu.

Premijera u Americi 5. februara

Film “Dara iz Jasenovca”, režisera Predraga Antonijevića i scenariste Nataše Drakulić, do sada je dobio dobre i odlične kritike na znatnoj većini dostupnih portala, izuzev kritike u “Varajetiju”, koja se obrušila na ostvarenje jer, navodno, budi antihrvatska i antikatolička osjećanja.

Film će od petka, 5. februara, biti u američkim bioskopima.

Autor: SRNA/ATV