Samo tri kriminalca posljednjih nekoliko godina na području Banjalučke regije počinila su više od 100 krivičnih djela, a neki od njih nisu samo ograničeni na Banjaluku, već su poznati policiji širom Srpske, potvrđeno je za Srpskainfo.

Prema našim saznanjima, većina njih je na slobodi i bez problema nastavljaju da se bave svojim „poslovima“.

Svakako u zadnje vrijeme najpoznatiji kriminalac na području banjalučke i prijedorske regije je Ranko Rakić (24) iz Prijedora.

Iako skoro svaka dva dana bude uhapšen zbog veoma teških krivičnih djela, on se i dalje nalazi na slobodi, jer za tužioca nije dovoljno zanimljiv da bi mu se predložio pritvor.

Operišu i u Srbiji

Izvor Srpskainfo otkriva da je Rakić u zadnje četiri godine samo na području koje pokriva Policijska uprava Banjaluka počinio skoro 30 krivičnih djela, a uglavnom se radi o krađama, teškim krađama, razbojništvima i prevarama. U posljednjih pola godine priveden je najmanje 10 puta, a i pored toga i dalje je na slobodi.

Područje djelovanja Rakića nije samo Banjaluka, njega često hapse i prijedorski policajci.

Rakić ima više od 100 krivičnih djela iza sebe, a hapšen je i u Srbiji. Rakić je rođen u Njemačkoj, gdje ga je policija hapsila zbog više desetina teških krivičnih djela.

FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Jedan od najpoznatijih je i Zoran Aleksić, koji je u zadnjih desetak godina uhapšen više od 30 puta.

Aleksić slovi za jednog od najpoznatijih provalnika. Više puta je osuđivan, ali čim bi oslužio kaznu vraćao bi se opet provalama i pljačkama. Uglavnom je “operisao” na području Banjaluke i Prijedora, a zbog serije provala protiv njega su vođeni krivični postupci u Doboju, kao i u Crnoj Gori. Tamošnje vlasti teretile su ga da je s još jednom osobom počinio 18 provala u privatne kuće i stanove u Podgorici, Baru i Tivtu iz kojih su krali novac i nakit.

“Petljaju” i s drogom

U policijskim evidencijama često se spominje i ime Radenka Kopranovića, koji je do sada uspio skupiti čak 29 krivičnih djela. Uglavnom se radi o teškim krađama, šumskim krađama, prikrivanju i faslifikovanju isprava.

Među onima koji su zadnjih godina više puta hapšeni je i Marijo Ljubojević (ranije se prezivao Dujmović), a protiv njega je tužilaštvima podneseno oko 30 izvještaja zbog krivičnih djela.

– Ljubojević je takođe najčešće hapšen zbog krađa, ugrožavanja sigurnosti, droge, prikrivanja, prinude i drugih krivičnih djela. Kada nabrajamo osobe koje su često na meti policije treba spomenuti i Bojana Mrđenovića, koji je takođe do sada skupio 27 krivičnih djela – rekao je izvor Srpskainfo.

U opusu krivičnih djela koje je činio najčešće se spominju krađe, oštećenje tuđe stvari, tjelesne povrede, neovlaštena proizvodnja i promet opojnih droga.

Oduzeli mu helikopter

Među najpoznatiji povratnicima u činjenju krivičnih djela svakako je Goran Roso (nekada se prezivao Pećaranin). Riječ je o osobi koja je do sada više puta hapšena zbog raznih krivičnih djela, a tokom zadnjeg hapšenja od njega je oduzet i helikopter.

On je uhapšen u akciji „Parma 2“, zajedno sa suprugom. Policija mu je na teret stavila brojna teška krivična djela. Zbog toga mu je bio određen i pritvor i u toku mu je suđenje u Okružnom sudu u Banjaluci.

Policija iz Srbije ga traži zbog skoro 100 krivičnih djela koje je počinio na njihovom području.

Kriminalisti i stručnjaci za bezbjednost pojašnjavaju da su povratnici u činjenu krivičnih djela kod nas česta pojava, zbog slabe i blage kaznene politike.

– Kada neko počini razbojništvo ili opljačka nečiju kuću i nakon hapšenja odmah se nađe na slobodi, on jednostavno dobija podsticaj da nastavi da se bavi svojim „poslom“. To se najbolje vidi na primjeru Rakića; njega policija hapsi minimum jednom sedmično, ali mu nikada nije predložen pritvor – istakao je naš sagovornik.

Osim toga, kaže da je problem i u tome što se oni uglavnom osuđuju na male zatvorske kazne.

– Neko opljačka deset kuća, suđenje mu počne nakon dvije godine i on u principu bude osuđen na godinu ili dvije zatvora. Većina njih to kratko vrijeme provedeno u zatvoru iskoristi za smišljanje novih pljački, pa kad izađu na slobodu nastavljaju po starom – pojasnio je sagovornik Srpskainfo.

UKRAO PROTEZU

Rakić je bio uhapšen i sredinom januara, i to zbog bizarne krađe, jer je čovjeku, između ostalog, ukrao i protezu za nogu.

Rakić se sumnjiči da je za Božić ušao kroz poluotvoreni prozor u porodičnu kuću oštećenog. Uz prijetnju nožem od njega je oteo torbicu u kojoj se nalazilo oko 200 maraka. S obzirom da je oštećeni invalid, Rakić je od njega ukrao i protezu za lijevu nogu, kao i mobilni telefon, da bi ga spriječio da zove policiju.

Policija je sumnjičila Rakića i da je 9. januara u večernjim časovima opljačkao dva kioska u Banjaluci.

Izvor: Srpskainfo