Muškarci su ubeđeni da su mnogo bolji vozači od žena, ali istraživanja ih u tome demantuju, jer pokazuju da je to individualno, a ne stvar pola.

Osim toga, studije kažu da svako od nas može da se svrsta u određenu kategoriju vozača, bez obzira na to da li smo žena ili muškarac. Istraživači Londonske škole ekonomskih i političkih nauka ustanovili su sedam tipova ličnosti za volanom.

Jedan čovek može da objedini nekoliko vrsta u sebi, a koji će se probuditi zavisi od konkretne situacije i okolnosti. Evo kako izgleda tipologija:

Učitelji. To su oni vozači koji imaju potrebu da partneru ili kolegama u saobraćaju ukazuju na greške, očekujući priznanje za svoj trud.

Takmičari. Za njih je sve trka, pa će uvek dodati gas kada pokušate da ih preteknete ili će zatvoriti prolaz drugima. Zbog takmičarskog duha često izazivaju nesreće, piše aura.ba.

Osvetnici. Oni svesno kažnjavaju vozače koji, po njihovom mišljenju, nemaju saobraćajnu kulturu, pa ili usporavaju ili blokiraju druge automobile na drumu.

Sveznalice. Oni su uvek u pravu, pa ćete ih čuti kako superiorno komentarišu svakog vozača, jer samo oni znaju da voze. Skloni su da drugima dobacuju i kroz otvoreni prozor kako je bolje da ostave volan.

Begunci. Oni dok voze uglavnom slušaju muziku ili pričaju telefonom, sa slušalicama obavezno, jer im je to način da pobegnu od frustracija koje izazivaju drugi vozači.

Filozofi. To su oni smireni, opušteni i pribrani vozači, koje niko ne može da naljuti u saobraćaju.

Izvor: Prva.rs