Srpski film “Dara iz Јasenovca” američku promociju imaće 5. februara.

Uoči njegovog prikazivanja, u njujorškom magazinu “Varajeti” objavljen je tekst, u kojem je ostvarenje Predraga Antonijevića nazvano srpskim nacionalističkim pamfletom.

Istovremeno, izvršni direktor distributerske kuće “101 studio” David Glaser vjeruje da će američka filmska publika prihvatiti film, koji prvi put razotkriva zločine brutalnog koncentracionog logora Јasenovac.

Film “Dara iz Јasenovca” izabran je za srpskog kandidata, za ovogodišnju nagradu Američke filmske akademije “Oskar”.

Slabo zamaskirana propaganda koja cinično koristi Holokaust da bi progurala zabrinjavajuću nacionalističku agendu – ovim riječima je poznati američki kritičar Džej Vajsperg opisao “Daru iz Јasenovca”, srpskog kandidata za Oskara u njujorškom magazinu “Varajeti”.

Cilj je bio uticati na članove Akademije, smatra reditelj Predrag Antonijević.

Iako vjeruje da će tekst nanijeti štetu filmu, smatra da je od nagrade važnije da film bude gledan u svijetu i da se napokon čuje istinu o najvećem koncentracionom logoru nakon Aušvica – Јasenovcu.

– To je urađeno sračunato da bi se unapred obeshrabrili glasači u Akademiji u trci za Oskara i Golden globusu, znači Hollywood press association je ljudima tamo prije svega se plaše da budu zloupotrebljeni u nekakve političke svrhe, da im to bude politički nekorektna stvar ako glasaju za taj film – naveo je Antonijević.

Radnja filma prati djevojčicu Daru, njenu majku, braću i sestre u logor Јasenovac. Scenaristkinja filma Nataša Drakulić, kaže da je svaka reklama, pa i antireklama dobra. Američkom kritičaru Vajsbergu poručuje da ga naručioci posla nisu dobro naučili geografiji.

Srpski filmski kritičari i istoričari smatraju da je cilj ovog filma da svijet i mlade generacije konačno saznaju dugo skrivanu istinu o stradanju Srba, Јevreja i Roma u ustaškom sistemu logora Јasenovac, jedinom u Drugom svjetskom ratu koji je imao i logor za djecu.

– Moj komentar bi bio da je to jedna od najvećih tema koju srpski narod zaslužuje da se ekranizuje na filmu i da je to nešto sa čime treba da se suoče svi u bivšoj Јugoslaviji, to je zločin iz Drugog svjetskog rada, taj genocid – istakao je Snježan Lalović, direktor SRNA filma.

– Takva priča “pije vodu” u Americi, nema tog medija u Americi i uopšte u Evropi koji to neće prihvatiti, osim zlonamjernih. Nažalost zlonamjerni čitaoci, gledaoci, komentatori će biti zadovoljeni tako što će dobiti da Hrvatska propaganda prva piše o tome – pojasnio je Veljko Đurić Mišina, direktor beogradskog Muzeja žrtava genocida.

Šef Predstavništva Republike Srpske u Vašingtonu Obrad Kesić smatra da se pod plaštom filmske kritike piše o politici, s ciljem da se očuvaju predrasude o srpskom narodu, kojih će se američki kritičari teško osloboditi.

– I ne mogu apsolutno da prihvate da Srbi mogu da stradaju na način kako su stradali i to je vrlo očigledno kroz nekoliko pregleda koji su do sada objavljeni – poručio je Kesić.

Kakva se kampanja povela protiv ovog filma pokazuje i činjenica da su na filmskoj platformi IMDB pojedini korisnici, namjerno dajući minimalne ocjene, obarali njegov rejting. Na to je uslijedila reakcija srpskih korisnika, koji su na ovo odgovorili dajući filmu visoke ocjene, kako bi taj rejting bio popravljen. Nakon svega, stranica IMDb je uklonila mogućnost ocjenjivanja filma “Dara iz Јasenovca”. Istoričar Borivoj Milošević ističe da, iako se osam decenija čekalo na prvi film o Јasenovcu, ne treba zaboraviti da je film moćan medij kako bi se istina daleko čula.

Film “Dara iz Јasenovca” nakon američke promocije koja počinje 5.februara, na proljeće će biti prikazan i pred evropskom publikom, a u Srbiji 22. aprila, na Dan proboja preživjelih zarobljenika iz najvećeg konclogora Nezavisne Države Hrvatske , u kojem je ubijeno više od 700 hiljada ljudi.

Autor: RTRS