Sreten Stojanović /1898-1960/, srpski akademski vajar, crtač, akvarelista, teoretičar, likovni kritičar, pedagog i javni radnik, dekan Likovne akademije u Beogradu i član Srpske akademije nauka i umetnosti /SANU/, rođen je u Prijedoru na današnji dan 1898. godine.

Stojanović je osnovnu školu pohađao u Prijedoru, a bila je na svega nekoliko metara od njihove porodične kuće na mjestu današnjeg Doma za penzionere i stara lica.

Nakon osnovne, počeo je da pohađa srednju školu u Banjaluci, ali je kao nacionalistički revolucionar istjeran iz gimnazije. Za vrijeme Prvog svjetskog rata bio je zatvoren kao član organizacije “Mlada Bosna”, zbog čega je bio osuđen na višegodišnju robiju, kao i njegov brat Mladen Stojanović, koji će u vrijeme Drugog svjetskog rata postati narodni heroj.

Sreten Stojanović jedan je od prvih profesora na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu. Bio je član SANU, u kojoj je izabran 1950. godine za dopisnog, a 1959. za redovnog člana.

Osjećaj za monumentalnost iskazuje na spomenicima Karađorđu, Njegošu, Filipu Višnjiću, Mladenu Stojanoviću, a naročito na spomenicima izvedenim poslije Drugog svjetskog rata na Iriškom vencu – spomenik “Sloboda” iz 1951. godine, te u Bosanskom Grahovu.

Stojanović je izlagao još na izložbama nezavisnih umjetnika u Parizu 1921. godine. Njegova djela izložena su u više galerija, pored ostalih i u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog.

Sreten Stojanović umro je 29. oktobra 1960. godine i sahranjen na Novom groblju u Beogradu.

U junu 2013. godine u Galeriji RTS-a otvorena je izložba njegovih skulpura i slika.

Autor: RTRS