Stručnjak za bezbjednost Dževad Galijašević izjavio je za Srnu da Valentin Incko svjesno proizvodi haos i želi da izazove incidentnu situaciju i sukobe da bi u medije i međunarodnu javnost ponovo ubacio matricu srpske kolektivne krivice.

– Incko je zaštitnik mudžahedina i terorista, a oni su ovih dana bili u fokusu svih izvještaja iz BiH. On ne može promijeniti presudu Suda BiH koja je izrečena komandantu Trećeg korpusa Armije BiH generalu Sakibu Mahmuljinu zbog ritualnih odsjecanja glava nezaštićenim Srbima sa Vozuće, civilima i ratnim zarobljenicima… – istakao je Galijašević.

On je naveo da su tada na Ozrenu “92 lica srpske nacionalnosti brutalno zaklana, 22.000 ljudi protjerano u ofanzivi Inckovih miljenika, mudžahedina, dok je spaljeno i sravnjeno sa zemljom 66 naselja, sela i zaselaka i srušeno 12 crkava i jedan srednjevjekovni manastir”.

Galijašević je ocijenio da Incko, u želji da sakrije prirodu presuđenog zločina, izaziva krizu u BiH da bi u međunarodnoj javnosti umanjio značaj ove presude i težine zločina učinjenih na Ozrenu nad Srbima.

– Samo zbog toga, prije odlaska u političku penziju i anonimnost, Incko svjesno izaziva haos, podstiče međuetničke sukobe i pomaže mudžahedinima i drugim ratnim zločincima nakon izvršenja krivičnog djela teškog ratnog zločina i terorizma – zaključio je Galijašević povodom Inckovog sramnog pisma upućenog Narodnoj skupštini Srpske u kojem inicira vraćanje povelja sa odlikovanjima dodijeljenim ljudima zaslužnim za stvaranje Republike Srpske.

Autor: SRNA/RTRS