Radovan Kovačević, savjetnik srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika, rekao je da, što se Republike Srpske tiče, visoki predstavnik Valentin Incko nema apsolutno nikakav kapacitet.

On je ocijenio da je Inckovo pismo, u kojem od Narodne skupštine Republike Srpske traži da u roku od tri mjeseca oduzme povelje sa odlikovanjima Radovanu Karadžiću, Biljani Plavšić i pokojnom Momčilu Krajišniku i praktično nameće kolektivnu krivicu Srbima za zločine u BiH, predstavlja njegov posljednji pokušaj da nanese još po neku štetu Srpskoj.

– To je nešto što nas apsolutno ne zanima, a ovo što je napisao je skandalozno – istakao je Kovačević.

On je rekao da je “bilo kakva priča o kolektivnoj krivici nešto što je nedopustivo, pogotovu što ove riječi dolaze od čovjeka koji je iz zemlje koja ima takvu istoriju u Drugom svjetskom ratu, znajući da su Srbi drugi najstradalniji narod u Evropi poslije Јevreja”.

“Sve što je izrekao za nas je izuzetno uvredljivo i Narodna skupština Republike Srpske će, naravno, o svemu tome da zauzme svoj stav koji će biti i te kako jasan svima, pa i Incku”, rekao je za “Sputnjik” Kovačević, koji je i portparol SNSD-a.

Kovačević kaže da, prema Dejtonskom sporazumu i Aneksu četiri, visoki predstavnik mora da preda izvještaj na zahtjev Narodne skupštine, koja neće od toga odustati, nego će zahtijevati od Incka da dostavi izvještaj o radu.

Politički analitičar iz Banjaluke Anđelko Kozomara kaže da Incko, umjesto da sprovodi mir u BiH, unosi nemir, te da bošnjački političari likuju zbog ovog pisma upućenog Srpskoj.

On je naveo da Incko nema pravo da optuži cijeli srpski narod da je genocidan, te da je ovim pismom prešao crvenu liniju.

– Incko je prevršio svaku mjeru i prešao crvenu liniju ovim pismom. Očekivalo se da će na svom odlasku preduzeti neke radikalne mjere, ali niko nije očekivao da će ovako teško da optuži cijeli jedan narod – rekao je Kozomara.

On kaže da mu nije jasno zašto je Incko čekao duže od četiri godine da ovako nešto postavi kao uslov Republici Srpskoj, te istakao da se iza ovoga krije nešto mnogo ozbiljnije.

– Pretpostavljam da je čekao to, jer se planira velika akcija na stezanju vrata Republike Srpske. Žele da ukinu mnoge njene nadležnosti, a ovo je sada, vjerujem, početak te akcije i početak pritisaka na Srpsku i Milorada Dodika, koga smatraju ključnim u odbrani interesa Srpske – naglasio je Kozomara.

Kozomara navodi da Incka samo Savjet za sprovođenje mira može natjerati da povuče ovo pismo, a to se, kako je ocijenio, neće desiti.

– S druge strane, očigledno je da je ovo njegov odgovor na zahtjev Narodne skupštine Republike Srpske da preda izvještaj o svom radu, što je potpuno legalno i na šta Srpska ima pravo, a što nijedan visoki predstavnik nije do sada uradio – rekao je on.

Kabinet predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske primio je juče Inckovo pismo upućeno predsjedniku parlamenta Srpske Nedeljku Čubriloviću i klubovima poslanika u kome se inicira vraćanje povelja od određenih pojedinaca, koje im je, 24. oktobra 2016. godine, dodijelio Organizacioni odbor za obilježavanje 25 godina rada Narodne skupštine Republike Srpske.

Autor: SRNA/RTRS