Poricanje ustaških zločina u Јasenovcu je ponovno ubijanje već mrtvih žrtava, izjavio je izraelski istoričar Gideon Grajf i istakao da je ovaj koncentracioni logor za Јevreje, Srbe i Rome bio carstvo okrutnosti Nezavisne Države Hrvatske bez presedana.

On je tokom prve video-konferencije o Јasenovcu koju je organizovalo Udruženje Srba u Norveškoj istakao je da kod ljudskih moralnih vrijednosti potpuno pogažen u ovom koncentracionom logoru, kao i u nacističkom Aušvicu.

Grajf je ukazao da su su ubistva u logoru Јasenovac vremenom postajala sve brutalnija i ekstremnija, zasnovana na principu nečovječnosti i nemilosrdnosti, kako bi se logorašima prouzrokovale što veće patnje.

Ovaj ugledni istoričar nazvao je ustaše najvećim ubicama u istoriji, koji su u Јasenovcu ubijali lično, svojeručno i iz strasti, za razliku od nacista u Aušvicu, koji su pri zločinima nastojali da čuvari imaju što manje direktnog kontakta sa žrtvama.

– Ustaše su uživale u ubijanju u Јasenovcu i nije im bila potrebna bilo kakva fizička distanca – istakao je Grajf, koji je analizirao sistem koncentracionih logora nacističkog Aušvica i ustaškog Јasenovca.

Prema riječima Gideona, ustaške vlasti su pokušavale da imitiraju njemačke naciste, ali su težile ka tome da postanu ekstremnije u odnosu na svoje učitelje.

On je podsjetio da su ustaše usvojile nacističku ideologiju i rasne zakone, koje su usmjerili protiv Srba, Јevreja i Roma, te da su ti zakoni otvorili put istrebljenju i ubijanju.

Grajf kaže da je jedna od najbitnijih razlika između dva logora ta što ubice u Јasenovcu nisu ništa skrivale i ubijali su pod otvorenim nebom, za razliku od Nijemaca, koji su se trudili da sakriju tragove zločina.

Govoreći o sličnostima Aušvica i Јasenovca, Grajf je izjavio da je u oba logora, osim ubijanja, cilj bio i da se ponize žrtve.

– Hrvatske ustaše su tokom Drugog svjetskog rata bili mnogo izopačeniji i krvoločniji od njemačkih nacista i čini se da su bili potpuno izgubili čovječnost – ocijenio je Grajf.

Grajf je istakao je da podaci o logorima u Drugom svjetskom ratu uče čovječanstvo da postoji nešto što je najgore, ali da ponekad postoji i “gore od najgoreg”.

On je podsjetio da je nacistička Njemačka u Drugom svjetskom ratu donijela zločin protiv čovječnosti kakav svijet nikada do tada nije vidio, ali da su zločini ustaškog režima bili gori od nacističkih.

– Izopačeni umovi ustaša su u mnogim aspektima zasijenili umove ubica kod njemačkih nacista – poručio je Gideon.

Prema riječima izraelskog istoričara, tehnike ubijanja kod ustaša bile su brutalnije, divlje i više zlonamjerne u odnosu na naciste.

– Aušvic i Јasenovac ne smiju nikada da se ponove – poručio je Grajf.

Autor: SRNA/RTRS