Vašim hitnim odlaskom iz BiH ispravili biste poniženje koje je počinjeno prema žrtvama srpske nacionalnosti ubijenim u dobojskom logoru u Prvom svjetskom ratu, ali uklonila bi se i kolektivna odgovornost s austrijskog naroda.

Ovako bi, rječnikom Valentina Incka, mogao da glasi odgovor iz Srpske na oštro intonirano pismo visokog predstavnika Narodnoj skupštini. Naravno, niko normalan ovako nešto mu ne bi napisao.

To što Incko traži oduzimanje odlikovanja osobama osuđenim za ratne zločine nije ništa novo. Ali novo je to što je u svoje pisanije ubacio pasus koji zvuči prestrašno – oduzimanjem povelja Karadžiću, Krajišniku i Plavšićevoj uklonila bi se kolektivna odgovornost sa srpskog naroda! Što implicira da ta odgovornost sada postoji!

Da nije riječ o intelektualcu s doktorskom titulom, koji odlično govori srpski jezik, pa da čovjek pomisli da mu je pismo neko poturio da potpiše. Ali, ne. Incko očigledno s namjerom piše ovakve stvari, kao što Biljanu Plavić s namjerom kolokvijalno potpisuje kao „Plavšićka“, a Srbima piše na latinici, na jeziku koji u Sarajevu zovu „bosanskim“. Nije valjda da Incko, preko leđa cijelog naroda, uzvraća provokaciju skupštinskoj većini koja ga je pozvala da položi račune, a naročito Miloradu Dodiku, jer ga je pred Savjetom bezbjednosti UN nazvao monstrumom.

Tema oduzimanja povelja je samo povod i uvod u ono što slijedi. Iz nje se lako izlazi, kao što se vrh Srpske izvukao iz slučaja “Karadžićeva ploča”. Očekuje se da i u ovom slučaju porodice Karadžić, Krajišnik i Plavšić urade posao za vlast, tako što će sami da vrate povelje.

Međutim, suština je nešto drugo. Ko skuplja političke poene na temi ratnih zločina kad-tad mu budu poništeni. Drugo, kada ste savili kičmu i uklonili ploču u Palama, sada ćete opet da je savijete. I treće, Inckov tromjesečni rok poklapa se sa spekulacijama iz Brisela da će EU na proljeće kažnjavati pojedince „i entitete“ koji im se ne dopadnu, plus priča o Bajdenu i ustavnim promjenama u BiH.

U posljednjih deset godina sukob Banjaluka – OHR bio je u funkciji nabacivanja loptice onom kome zatreba. Izgleda da je sada drugačije; sprema se nešto veliko s prizvukom ucjena.

To znači da ćemo konačno saznati od čega nam je satkana politička „reprezentacija“. Vidjećemo ko je spreman da žrtvuje svoj lični komoditet zarad voljene Republike, a ko će zbog ostanka na funkciji potpisati možda novi paket ustavnog razvlašćivanja.

Izvor: Srpskainfo