Bivši predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta Milan Tegeltija rekao je Srni da je visoki predstavnik u BiH Valentin Incko svojim najnovijim potezima samo potvrdio da je potpuno lokalizovan političar, da je izgubio autoritet nepristrasnog međunarodnog organa i demonstrirao austrougarski odnos prema Srbima u BiH.

Tegeltija je istakao da je Incko iskoristio priču o odlikovanjima zaslužnim pojedincima za stvaranje Republike Srpske kako bi u pismo upućeno Narodnoj skupštini Srpske uvukao puno stvari koje prekoračuju njegov mandat.

– Iskoristio je to pismo da okarakterizuje rat u BiH, srpski narod, pokazao je da je lokalizovan političar, da je izgubio autoritret nepristrasnog međunarodnog organa, nanio veliku štetu unutrašnjim odnosima u BiH, ali i percepciji o nepristrasnosti međunarodne zajednice – ocijenio je Tegeltija.

On ističe da je Incko nametanjem kolektivne odgovornost Srbima za pojedinačne zločine u BiH i ocjenom da su “faktički na pogrešnoj strani istorije” ponizio cio srpski narod što kao predstavnik međunarodne zajednice sebi nije smio dozvoliti jer prevazilazi okvire Dejtonskog sporazuma koji je rat u BiH karaktrisao drugačije, odnosno kao tragični sukob.

– U tragičnom sukobu nema ispravnih i pogrešnih strana. On je na taj način sebi dozvolio da ponizi sve žrtve iz reda srpskog naroda, istoriju Srba i sve što oni jesu – naveo je Tegeltija.

Tegeltija je naglasio da je krajnje vrijeme da Incko ide iz BiH jer svojim daljim djelovanjem samo nanosi štetu svima i generiše političke teme oko kojih ne postoji konsenzus u BiH koje “produkuju dalje konflikte, a sve s ciljem svoje vlastite promocije”.

Kabinet predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske primio je u srijedu, 3. februara, Inckovo pismo upućeno predsjedniku parlamenta Srpske Nedeljku Čubriloviću i klubovima poslanika u kome se inicira vraćanje povelja od određenih pojedinaca, koje im je, 24. oktobra 2016. godine, dodijelio Organizacioni odbor za obilježavanje 25 godina rada Narodne skupštine Republike Srpske.

Autor: SRNA/RTRS