U prošloj godini, prijedorski “Vodovod” je poslovao pozitivno, s tim da su imali smanjen prihod zbog manjeg fakturisanja vode. Na području Prijedora ima dosta domaćinstava u kojima niko ne stanuje. Nije se fakturisalo skoro ništa u 2020. godini, tako da je to dosta uticalo na poslovanje Preduzeća, objašnjava Aleksandra Pašalić, izvršni direktor za ekonomske poslove.

– Ovu godinu smo izvukli sa kategorijom domaćinstava, jer smo morali da aktiviramo nepopularnu mjeru naplate potraživanja isključenjima. Naime, predmeti koji završe na sudu, datiraju još od 2011. godine. Ne rješavaju se, neažurno je to, pa smo bili prinuđeni da krenemo sa isključenjima potrošača sa vodovodne mreže. To je dalo dosta dobar rezultat, pa je na kraju 2020. naplativost u kategoriji domaćinstava iznosila 92 odsto. Što se tiče zanatskog i društvenog sektora, taj procenat je oko 91 posto – rekla je Pašalićeva uz konstataciju da je u zanatskom i društvenom sektoru obično veći procenat naplate, ali da se pandemija virusa korona odrazila na sve privredne subjekte.

– Što se tiče sudskih predmeta, mi trenutno radimo zavođenje svih naših starih predmeta u SOKOP, sudski program za komunalna preduzeća. Nadamo se da će se ti naši stari predmeti, a naravno i novi, u narednom periodu ažurnije rješavati – očekuje Pašalićeva.
Ona je podsjetila da “Vodovod” nudi olakšice za plaćanje, od reprograma do vansudskih poravnanja.

Trenutno od potrošača potražuju četiri i po miliona KM, a pored redovnih potraživanja tu je i sedam miliona KM potraživanja preko suda, koja još uvijek nisu riješena. Karakteristično je da je preko milion KM potraživanja iz kategorije privrede, budžetskih potrošača i društvenog sektora. Iz “Vodovoda” apeluju na budžetske potrošače da čiste svoje bilanse, jer time olakšavaju i poslovanje ovog preduzeća.

Izvor: Kozarski