Gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović prisustvovao je danas u Banja Luci otvaranju Sajma “Plodovi sela malih proizvođača” na poziv proizvođača iz  klastera „ Una- Sana“, inače  jednog od organizatora  sajma.

„ Došao sam ovdje u znak podrške domaćoj poljoprivrednoj proizvodnji i domaćim proizvođačima jer smatram da je u tome naša budućnost  i da treba da podržimo  mlade i male   proizvođače koji se povezivanjem u klastere bore za svoje mjesto na tržištu“, rekao je Pavlović.

On je istakao važnost domaće proizvodnje, brendiranja tih prizvoda i mogućnosti da oni budu dostupni kupcima na tržištu tokom cijele godine.

Pavlović je najavio da će do kraja godine biti završena hladnjača u Omarskoj koja će biti od velike koristi za sve proizvođače na području Prijedora.

Tokom boravka na sajmu koji se održava u Tržnom centru „ Delta planet“ i na kojem će 50 poljoprivrednih proizvođača predstaviti proizvode iz vlastite proizvodnje , gradonačelnik Dalibor Pavlović je imao priliku da o temi plasmana domaćih proizvoda razgovara i sa resornim ministrom Borisom Pašalićem. On  je iskazao želju da ubrzo posjeti Prijedor, kako bi nastavio započete razgovore i obišao poljoprivredne proizvođače na ovom području.

Podsjećamo, klaster “Una-Sana” osnovan je 2018. godine. Glavni cilj klastera je izgradnja kapaciteta za uspješniji  marketing poljoprivrednih proizvoda sa naglaskom na udruživanju.

Članovi klastera su:“Prijedorčanka” a.d. Prijedor,Poljoprivredna škola Prijedor,

Poljoprivredna zadruga “Agro-Una”, Novi Grad;Poljoprivredna zadruga “Kooperativa”, Prijedor;Udruženje poljoprivrednih proizvođača “Dub”, Kozarska Dubica;Udruženje pčelara “Kesten”, Kostajnica.

Pored Klastera „ Una- Sana“, organizatori sajma su i klasteri  “Krajina” i”GLS”a pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede Republike Srpske .

Izvor: prijedorgrad