Doba dana koje najbolje utiče na kvalitet našeg zdravlja.

U koje doba dana je najbolje vežbati?

Studija koja je proučavala muškarce sa visokim rizikom za dijabetes tipa 2, otkrila je da su oni koji su završili popodnevne treninge poboljšali svoje metaboličko zdravlje mnogo više od onih koji su istu vežbu izvodili ranije tokom dana.

Kada je najbolje vežbati?

Ali većina ovog istraživanja bila je usredsređena na to kada jedemo ili idemo u krevet. Da li i kako vremenski raspored vežbanja može uticati na metaboličko zdravlje, bilo je manje jasno, a rezultati prošlih eksperimenata nisu se uvek slagali. Neki predlažu da jutarnji treninzi, na primer, pojačavaju sagorevanje masti i gubitak kilograma.

S druge strane, studija o kojoj se često raspravljalo, otkrila je da su muškarci sa dijabetesom tipa 2, koji su popodne završili nekoliko minuta intervalnih sesija visokog intenziteta, značajno poboljšali kontrolu šećera u krvi nakon dve nedelje. Ako su radili iste, intenzivne treninge ujutru, nivo šećera u krvi im je zapravo neprimereno narastao.

Blagodeti popodnevnih treninga značajno prevazilaze efekte jutarnjeg vežbanja

Umerena popodnevna vežba može imati efekta na hranu koju konzumiramo kasnije uveče i pomoći će da se metabolizam ubrza.

Posle 12 nedelja, muškarci koji su vežbali popodne pokazali su znatno bolju prosečnu osetljivost na insulin od jutarnjih vežbača, što je rezultiralo većom sposobnošću kontrole šećera u krvi.

Izvor: novosti