Јedan od najpoznatijih svjetskih filmskih portala “Dedlajn” objavio je veoma pozitivnu recenziju filma “Dara iz Јasenovca “, pohvalivši glumu i kontekst ostvarenja koje se bavi preživljavanjem ljudi u najsadističkijim uslovima konclogora Јasenovac.

Film dobija sve bolje ocjene tokom njegovog prikazivanja u američkim bioskopima, pa mu je tako poznati portal “Dedlajn” dao visoku ocjenu uz napomenu da u ostvarenju režisera Predraga Antonijevića ima mnogo situacija iz logora u kojima se svakodoneveno donose odluke o životu i smrti.

Autor osvrta En Smit ističe da je film pun srceparajućih detalja i da je naročito upečatljivo ponašanje žena koje nastoje da zaštite djecu, kao i drugih ličnosti u logoru koje moraju stalno da odlučuju da li će rizikovati živote da bi spasile druge ljude.

Dok mala Dara nastoji da preživi u logoru sa bratom, njen otac je poslat da u rijeku ubacuje leševe ubijenih ljudi, uvijek strahujući da će među njima prepoznati članove svoje porodice.

U recenziji se naglašava atmosfera užasa u jasenovačkom logoru, u kome su ustaše ubijale za svaku sitnicu, pa čak i nekontrolisan plač bebe može da znači smrtnu presudu.

Igrajući dostojanstveno ulogu Dare, Biljana Čekić kroz svoje “duševne oči” svjedoči užasnim detaljima. U jednoj od nezaboravnih scena vidi se Dara kako pazi na dva mala dječaka dok se njihova majka porađa uz pomoć drugih zatvorenica.

– Uprkos svirepom kontekstu filma i dužini trajanja, ostajemo sa Darom do kraja dijeleći nadu zatvorenika da će uspjeti da pobjegnu iz užasa na bolje mjesto – ističe se u recenziji “Dedlajna”.

Autor teksta naglašava da se iza teških i morbidnih detalja filma nalazi saznanje koje su u uvodu objasnili i režiser Antonijević i scenarista Nataša Drakulić – da je riječ o istinitim događajima.

Ova recenzija jedna je u nizu veoma pozitivnih ocjena “Dare iz Јasenovca” nakon pokušaja da se film proglasi srpskom propagandom.

Autor: SRNA/RTRS