Gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović i predsjednik Skupštine grada Mirsad Duratović učestvovali su danas na dodjeli zahvalnica i plaketa izvrsnosti prvoplasiranim jedinicama lokalne samouprave u projektu ekonomskog i ekološkog razvoja /MEG/, među kojima je i ovaj grad.
“Sve realizovane aktivnosti u oblasti infrastrukture i podsticaja zapošljavanju novih radnika, kroz povećanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća, doprinijele su poboljšanju kvaliteta života, ali i transparentnosti i otvorenosti prema građanima”, istakao je Pavlović.

Pavlović je u obraćanju učesnicima video-konferencije istakao značaj projekata koji su tokom četiri godine u više ciklusa realizovani na području Prijedora, sopšteno je iz Gradske uprave.

Duratović je rekao da je grad kroz MEG projekat dobio pomoć za realizaciju aktivnosti na jačanju lokalne samouprave i pružanja javnih usluga.

“Aktivno se krenulo u poboljšanje pružanja administrativnih usluga, povećanje transparentnosti rada Skupštine i uključivanje građana u procese donošenja odluka”, istakao je on.

Plakete izvrsnosti dobile su jedinice lokalne samouprave koje su svojim radom i zalaganjem, u protekle četiri godine trajanja ovog projekta, uspjele ostvariti najbolji plasman po pojedinačnim kategorijama sistema upravljanja učinkom.

U prvoj fazi MEG projekta od 2017. do 2020. godine Prijedoru su odobrena dva infrastrukturna projekta – izgradnja primarnog kanalizacionog sistema u naseljima Orlovača, Čirkin polje i Svale, ukupne vrijednosti 532.596 KM, te unapređenje vodovodne infrastrukture u ulicama Ive Andrića, Šeste krajiške brigade i Čirkin polju, ukupne vrijednosti 937.386 KM.

Za podsticaje za zapošljavanje novih radnika kroz poboljšanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća od 2018. do 2020. godine u Prijedoru je realizovano gotovo 400.000 KM.

Grad Prijedor je, kao nagradu za plasman među tri najuspješnije jedinice lokalne samouprave u projektu, dobio donaciju informatičke opreme vrijednosti oko 51.000 KM. Riječ je o desktop računarima, laptopima, dronu, multifunkcionalnim štampačima, projektoru sa platnom i laserskim daljinomjerima, čime je poboljšana tehnička opremljenost zaposlenih u Gradskoj upravi.

Projekat MEG finansira Vlada Švajcarske i sprovodi Razvojni program UN, a uslov je da polovinu novca za ciljane projekte obezbijede lokalne zajednice.

Izvor: Agencije