Danas se navršilo 15 godina od smrti Slađane Kobas do tada jedine preživjele beba iz banjalučkog porodilišta 1992. godine, kada je, zbog zatvorenog koridora i nemogućnosti da se iz Srbije dopremi kiseonik za inkubatore, umrlo dvanaestoro novorođenčadi.

Slađana je bila trinaesta zvjezdica među banjalučkim prijevremeno rođenim bebama. Ostalih 12 banjalučkih beba umirale su tokom proljeća 1992. godine, jer su saobraćajne veza između Republike Srpske i SR Јugoslavije presjekle hrvatske i muslimanske ratne jedinice, a zapadni djelovi Srpske i Republike Srpske Krajine našli su se u okruženju.

Banjalučkoj bolnici je nedostajalo kiseonika, pa su srpske bebe umirale.

Dvije su preživjele – Slađana Kobas i Marko Medaković, ali su imali otežan razvoj.

Tako je Slađana Kobas umrla 9. februara 2006. godine u Prijedoru, gdje je i sahranjena.

Upravo taj nedostatak kiseonika i umiranje beba navelo je komandu Prvog krajiškog korpusa Vojske Republike Srpske /VRS/ da izvede akciju pod nazivom “Koridor 92”, koja je uspješno okončana 26. juna 1992. godine, pa je poslije skoro dva mjeseca konačno uspostavljena veza sa Srbijom.

Sedam dana nakon smrti posljednje bebe, Vojska Republike Srpske zajedno sa jedinicama Srpske vojske Krajine uspostavlja koridor sa Srbijom, kojim se od tada kiseonik redovno mogao dostavljati, a omogućeno je bolje snabdijevanje zapadnih srpskih zemalja.

Dvije bebe iz Banjaluke uspjele su da prežive, ali ne zadugo i ne bez posljedica.

Autor: SRNA/RTRS