Hrišćanski vjernici danas slave sjećanje na Svetog Jovana Zlatoustog, najčuvenijeg propovednika u istoriji crkve, velikog svetitelja i reformatora.

Praznik ovog svetitelja još se obilježava i 26. novembra, a današnji dan je posvećen prenosu njegovih moštiju iz jermenskog sela Komana u Carigrad 438. godine.

Sveti Jovan Zlatousti poštuje se u cijelom hrišćanskom svijetu. Bio je patrijarh u Carigradu i autor knjige “O sveštenstvu”, kao i nekoliko veoma cijenjenih besjeda zbog čega je i dobio nadimak “Zlatousti”.

Vjernici sa naših prostora još ga nazivaju i “zlatnom trubom Pravoslavlja” zbog upornosti i žara kojima je u svojim govorima ljudima ukazivao na snagu i ispravnost hrišćanstva.

Predanje kaže da je bio veoma cijenjen među običnim narodom kome se rado obraćao i tumačio mu Sveto pismo.

Sveti Jovan Zlatousti je bio veliki borac protiv jeretika. Tako je i došao u sukob sa caricom Evdokcijom koja ga je prognala u mesto Koman u Jermeniji gdje je ovaj veliki svetitelj umro 407. godine.

Prema legendi, 30 godina nakon smrti sveca car Teodosije Mlađi donio je odluku da mošti Svetog Jovana Zlatoustog vrate u Carigrad. Međutim, priča se da kovčeg svetitelja niko nije mogao da pomjeri sve dok car nije napisao pismo u kome je Svetog Jovana molio za oproštaj u ime svoje majke carice Evdoksije zbog koje je svetitelj i prognan iz Carigrada.

Jednom kada je pismo bilo položeno na kovčeg, predanje kaže, on postade lak i vojnici ga ponesoše.

Ipak, ovo nije bio kraj putovanja za Zlatoustog. Njegove mošti su krstaši 1204. odnijeli iz Carigrada u Rim. Tu su počivale sve do 2004. kada su dogovorom između crkvi ponovo vraćene u Carigrad tj. današnji Istanbul.

Narodni običaji

Sveti Jovan Zlatousti u Srbiji se smatra jednim od najučenijih svetitelja, pa se vjeruje da na današnji dan svaki vjernik treba da, u čast ovog sveca, uzme neku dragu knjigu i iz nje pročita makar dio.

U nekim krajevima Srbije još se i danas vjeruje da žene na praznik Svetog Jovana Zlatoustog ne smiju da u ruke uzimaju vunicu, konac ili igle, jer ovaj svetitelj ne želi da one na njegov praznik rade već da se svi podjednako, uz neku dobru knjigu, opuste i posvete duhovnom razvoju pre nego materijalnom bogaćenju.

Ako već uspijete da danas pobjegnete od obaveza, prošetajte i do crkve. Zapalite svijeću u čast Svetog Jovana Zlatoustog i pomolite mu se. Videćete, nakon toga sve će vam u životu ići lakše i bolje.

Izvor: Kurir