Šef Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Igor Žunić rekao je danas da je nevjerovatno da šef Kluba poslanika SDS-a Miladin Stanić tvrdi da bi razmatranje informacije u vezi sa zahtjevom za podnošenje izvještaja visokog predstavnika “moglo proizvesti neželjene posljedice”.

Žunić je podsjetio da visoki predstavnik u BiH ima obavezu da o radu periodično izvještava UN, EU, SAD, Rusiju i ostale zainteresovane strane, a Republika Srpska je strana kod potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

– Stanić ne zna Poslavnik o radu i improvizuje neke stvari jer nije bilo prigovora na informaciju u vezi sa zahtjevom za podnošenje izvještaja visokog predstavnika o civilnom sprovođenju mirovnog sporazuma u BiH za period 2009-2020. godine – rekao je Žunić u Narodnoj skupštini.

On je istakao da ne može da vjeruje šta je Stanić rekao o navedenoj informaciji.

– Јavnost treba dobro da čuje šta kaže Stanić. Narod Republike Srpske ima pravo da traži od visokog predstavnika da podnese izvještaj u Narodnoj skupštini – naveo je Žunić.

Stanić je zatražio da sa dnevnog reda današnje sjednice parlamenta bude povučena informacija u vezi sa zahtjevom za podnošenje izvještaja visokog predstavnika o civilnom sprovođenju mirovnog sporazuma u BiH za period 2009-2020. godine i ocijenio da bi njeno razmatranje moglo proizvesti neželjene posljedice.

Autor: RTRS