Istraga o poslovanju Javnog preduzeća “Putevi Republike Srpske” koju već par mjeseci provode inspektori MUP-a sada je u završnoj fazi, a izvještaj bi veoma brzo mogao biti proslijeđen Tužilaštvu Republike Srpske, potvrđeno je za Banjaluka.net.

“Izvještaj se radi, bez obzira što su se inspektori susretali sa velikim problemom, a to je da niko od vlasnika ili direktora preduzeća za održavanje puteva ne želi svjedočiti na koji način su bili prinuđeni poslovati sa ‘Putevima’ dok je na čelu preduzeća bio Nenad Nešić”, rekao je sagovornik Banjaluka.net, dodajući da su i pored toga prikupljeni određeni dokazi koji će biti sastavni dio izvještaja.

Naime, postoji osnova sumnje da su preduzeća koja održavaju puteve bila prinuđena da sarađuju sa preduzećem “Legend” d.o.o. tako što su od njega kupovala abrazivni materijal za posipanje puteva po znatno većim cijenama od tržišnih.

Tako je zapaženo da je preduzeće “Legend” d.o.o u proteklim godinama imalo ogromno povećanje prihoda, i to baš od 2016. godine kada je Nenad Nešić, danas predsjednik DNS-a, imenovan za v.d. direktora preduzeća “Putevi RS”.

“U 2014. godini prijavili su prihod od 73.195,00 KM, a 2015. godine tek 41.177,00 KM. Već 2016. godine, znači u godini kad Nešić preuzima ‘Puteve’, prijavljuju prihod od 2.847.216,00 KM, a godinu dana kasnije 3.050.664,00 KM. U 2018. godini ostvarili su prihod od 2.824.633,00 KM, dok je sljedeće 2019. godine prihod narastao na 12.691.699,00 KM. Za prošlu godinu se tek očekuje da se utvrdi koliki će prihod prijaviti”, rekao je naš sagovornik.

Direktor preduzeća “Legend” d.o.o. je Mladen Lučić, imače kum Nenada Nešića i brat ministra za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara Miloša Lučića.

Banjaluka.net je uputio i pitanja preduzeću “Putevi RS” da dostave odgovore sa kojim su preduzećima sklopljeni ugovori za održavanje puteva u Republici Srpskoj u periodu od 2016. do 2020. godine, za svaku godinu posebno sa iznosima sredstava za tu namjenu, kao i za period od 2012.  do 2016. godine.

Takođe, od ovog preduzeća očekujemo da odgovore i na pitanja o količinama i iznosu sredstava koja su izdvojena u ta navedena dva perioda za nabavku abrazivnog materija –  soli, pijeska i drugih materijala potrebnih za posipanje puteva u zimskim uslovima, kao i nazive firmi od kojih je taj materijal nabavljen po godinama i sa iznosima.

Banjaluka.net će odgovore objaviti čim ih dobije.

Izvor: Banjaluka.net