Načelnik Policijske uprave /PU/ Prijedor Sretoja Vujanović izjavio je danas da je u januaru evidentirano 75 krivičnih djela ili za 18 odsto manje nego u januaru prošle godine, a ukupna rasvijetljenost iznosi 88 odsto.
On je rekao da je trećina krivičnih djela bila po nepoznatom izvršiocu, a takvih djela rasvijetljeno je 70,6 odsto.

“U izvještajnom periodu rasvijetljeno je razbojništvo iz novembra prošle godine, pronađeno vozilo čije je otuđenje prijavljeno početkom januara ove godine i otkriveno lice koje je zapalilo vozilo”, rekao je Vujanović na konferenciji za novinare u Prijedoru.

Kontrolisano je i evidentirano 12 ilegalnih migranata, dok ih je u istom periodu prošle godine bilo 23.

“U narednom periodu, zbog boljih vremenskih uslova, očekujemo veći priliv migranata, ali to nije nešto sa čim se ne znamo boriti, nije više neuobičajeno. Nadamo se da neće ponoviti situacije kao lani /na području Kozarske Dubice i Novog Grada/, ali smo spremni ako ih bude. Ponovo apelujem na građane da prijave uočeno kretanje migranata kako bismo ih evidentirali i držali pod kontrolom”, poručio je Vujanović.

On je najavio da su prioriteti u narednom periodu borba protiv zloupotrebe droge i borba protiv korupcije.

U januaru je evidentirano sedam krivičnih djela privrednog kriminaliteta, od čega pet djela koruptivnog karaktera.

“Izvršenjem krivičnih djela privrednog kriminaliteta pričinjeno je vipe od 11.900 KM materijalne štete, koliko ujedno iznosi i protivpravno stečena imovinska korist”, rekao je načelnik Sektora kriminalističke policije Radenko Bašić.

On je naveo da je evidentirano pet krivičnih djela i deset prekršaja iz oblasti zloupotrebe droge, te oduzeto više od 500 grama marihuane, te heroin i kokain.

“Od ukupno 75 krivičnih djela, 60 je iz opšteg kriminaliteta, a najviše protiv imovine odnosno krađa i teških krađa gdje su od 25 djela po nepoznatom počiniocu rasvijetljena čak 24. Tužilaštvu je podneseno 70 izvještaja protiv 75 lica, a tokom mjeseca nije bilo težih krivičnih djela”, istakao je Bašić.

Načelnik Sektora policije Mario Milašin rekao je da u januaru evidentirano 30 prekršaja ili za 19 odsto manje nego u uporednom periodu prošle godine, a da su evidentirane 53 saobraćajne nezgode ili za 29 odsto manje u odnosu januar 2020.

“Nije bilo smrtno stradalih lica. Broj saobraćajnih nezgoda sa teškim tjelesnim povredama smanjen je za 75 odsto, sa lakšim povredama bilo je deset saobraćajnih nezgoda, a 42 samo sa materijalnom štetom. I dalje su vodeći uzroci saobraćajnih nezgoda alkohol i brzina”, naveo je Milašin i najavio nastavak akcija prevencije i represije u ovoj oblasti.

On je naglasio da je iz saobraćaja isključeno 87 vozila i 218 vozača, od kojih 118 zbog vožnje pod uticajem alkohola.

Izvor: Agencije