Izjavom da je visoki predstavnik dužan podnositi izvještaj samo Savjetu bezbjednosti UN, Valentin Incko je još jednom na najjeftiniji mogući način pokušao obmanuti javnost u Republici Srpskoj i BiH, istakao je portparol SNSD-a Radovan Kovačević.

– Mi smo, s druge strane, već odavno navikli da Valentin Incko izuzetno slabo poznaje Dejtonski mirovni sporazum i da najslabije poznaje upravo jedini aneks koji se tiče upravo visokog predstavnika, a to je Aneks 10 ovog sporazuma. Aneksom 10 je sporazumom strana uvedena funkcija visokog predstavnika i u članu 2 Aneksa 10 pod tačkom e) piše: “Visoki predstavnik će periodično izvještavati UN, EU, SAD, Rusku Federaciju i druge zainteresovane vlade, strane i organizacije o napretku i sprovođenju Mirovnog sporazuma u vezi sa zadacima predviđenim u ovom sporazumu – istakao je Kovačević za Srnu.

Osim toga, dodao je Kovačević, na početku Aneksa 10 jasno je naglašeno i koje su to strane, a to su tadašnja Republika BiH, Republika Hrvatska, Savezna Republika Јugoslavija, FBiH i Republika Srpska.

Kovačević, koji je savjetnik srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH za unutrašnju politiku, istakao je da je zahtjev SNSD-a i Narodne skupštine Republike Srpske da visoki predstavnik, u skladu sa Aneksom 10 Dejtonskog sporazuma, podnese izvještaj Republici Srpskoj i Narodnoj skupštini Republike Srpske u potpunosti je utemeljen i u skladu sa Dejtonskim sporazumom.

– Pozivamo Valentina Incka da prestane obmanjivati javnost u Republici Srpskoj i BiH, da prestane umišljati i davati sebi potpuno neutemeljena monarhistička ovlaštenja i da u skladu sa Dejtonskim sporazumomm podnese izvještaj zainteresovanoj strani – Republici Srpskoj – poručio je Kovačević.

Autor: SRNA/RTRS