Teritorijalna vatrogasna jedinica /TVJ/ Prijedor kao svoj dan ubuduće će obilježavati 17. decembar, a njenom nazivu biće dodata riječ “spasilačka”, u skladu sa stvarnim obimom poslova, budući da se četvrtina do trećina intervencija godišnje odnosi na slučajeve bez vatre, a da je stereotip da vatrogasci samo gase požare.
Komandir jedinice Nebojša Miljuš rekao je Srni da je 17. decembra, 1960. godine doneseno rješenje o osnivanju profesionale vatrogasne jedinice, o čemu imaju sačuvana dokumenta.

On je pojasnio da je u opticaju bio i 1. mart, datum kada je 1961. godine ta profesionalna jedinica i zvanično počela sa radom i koji je i slavljen kao dan vatrogasaca do unazad nešto više od decenije, ali se od tog datuma i tada i sada odustalo jer je bio dovođen u vezu sa praznikom koji se na taj dan praznuje u Federaciji BiH.

“Iako smo mi stariji više od 30 godina u odnosu na datum za koji Federacija vezuje svoj praznik, i mada i druge institucije Srpske obilježavaju taj datum kao svoj dan /Republička uprava civilne zaštite/, mi ne želimo da se na bilo koji način politizuje jedna isključivo profesionalna struktura koja je u službi svih građana“, naglasio je Miljuš.

On je dodao da za ovu odluku očekuje još saglasnost gradonačelnika, te najavio da će se na jednoj od narednih sjednica Skupštine grada osnivački akt usklađivati sa zakonima čime će, između ostalog, biti i promijenjeno ime u Teritorijalna vatrogasno-spasilačka jedinica, nakon čega slijedi i nova sistematizacija kojom će biti predviđen veći broj radnika od sadašnjih 44.

“Nova sistematizacija, za koju saglasnost daje Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske, biće usklađena sa novim planom zaštite od požara grada Prijedora, a za očekivati je da vatrogasci budu uključeni u donošenje odluka i kada se donose svi drugi specifični planovi zaštite, budući da smo mi na prvoj liniji u slučaju svih elementarnih nepogoda, poput zemljotresa ili poplave”, poručio je Miljuš.

Prema njegovim riječima, bila bi to i jedna vrsta satisfakcije i potvrde za sve ono što vatrogasci rade i mimo primarnog posla, imajući u vidu znatan udio ostalih intervencija /onih bez vatre/ u ukupnom broju intervencija.

“Lani je to 94 od 357, u 2019. godini 146 od 453, a u 2014. godini 90 od 251, ne računajući rad tokom i nakon velikih poplava kada je jedinica bila angažovana na terenu neprestano od 16. maja do 24. juna i da se nije ni uspjela voditi precizna evidencija”, podsjetio je Miljuš.

On je istakao da je prijedorskim vatrogascima od opreme neophodna nova auto-ljestva za zaštitu i spasavanje, budući da je ona koju sada imaju zastarjela i ne odgovara potrebama koje su se pokazale i u nedavnom zemljotresu.

“U gradu ima 250 objekata koji su nama nedostupni, bilo zbog spratnosti, bilo zbog gradnje u neposrednom okruženju usljed koje je onemogućeno manevrisanje postojećom opremom. Nabavka te ljestve je prioritet na kojem ćemo insistirati i koju dobrim dijelom sami možemo plaćati, a bez koje ne želimo teret odgovornosti u mogućim lošim ishodima“, precizirao je Miljuš.

U Prijedoru su požaru jedne junske noći 1882. godine do temelja izgorjeli školska zgrada i pravoslavna crkva, te staro gradsko jezgro i u njemu 183 dućana, 219 kuća, 56 magaza i 17 štala. Bio je to povod osnivanja prvog vatrogasnog društva godinu dana kasnije, a činili su ga zanatlije.

Vatrogasno spremište bilo je smješteno u drvenoj kući i imalo je drvenu kulu u kojoj su dežurali ljudi kojima je osnovni zadatak bio paljenje i gašenje uličnih fenjera. U slučaju požara, oni su davali znak za uzbunu obilazeći ulice i trubeći u trubu ili rog. Požari su se gasili lančanim sistemom uz pomoć šezdesetak kanti. Prva vatrogasna pumpa stigla je iz Beča 1884. godine. Sačuvana je do danas i nalazi se na ulazu u vatrogasni dom u Prijedoru.

Prvu sirenu prijedorski vatrogasci dobili su 1933. godine. Iz 1935. godine sačuvan je zapis o obavezi dežurstva vatrogasaca za vrijeme prikazivanja ton filmova za šta su dobijali besplatnu ulaznicu i odgovarajući honorar. Godine 1940. godine u gradu na Sani otvara se prvi vatrogasni dom u tadašnjoj Vrbaskoj banovini.

Profesionalna vatrogasna jedinica u Prijedoru sa devet vatrogasaca formirana je 1961. godine, a novi vatogasni dom otvoren je 1970. godine i nadograđen i proširen o stogodišnjici osnivanja Dobrovoljnog vatrogasnog društva Prijedor 1983. godine, da bi 2019. godine dobio novo ruho.

Izvor: Agencije