Ministar zdravlja i socijalne zaštite Repulbike Srpske Alen Šeranić pozvao je “dušebrižnike, koji licitiraju cijenom vakcina protiv virusa korona”, da nadležnima ponude volje uslove za nabavku.

– Ukoliko imaju bolju ponudu vakcine, koja podrazumijeva cijenu kod proizvođača, troškove dobavljača, logistike, čuvanja, distribucije, prevoza, PDV-a, carine, ograničene marže i svega ostalog što podrazmuijeva proces vakcinacije, neka se jave i Ministarstvo zdravlja će vrlo rado da je razmotri. Biću srećan ukoliko imamo bilo koji bolji uslov da nabavimo vakcinu – rekao je Šeranić novinarima u Banjaluci.

Šeranić je ponovi da je proces nabavke vakcina javan i transparentan, te da ni u jednom trenutku niko nije pokušao da bilo koju informaciju prikaže na drugačiji način nego onako kako jeste.

– Što se tiče same cijene vakcina, mi smo upoznati kako stoje cijene vakcina na tržištu kod proizvođača, ali svaki od međunarodnih dobavljača formira svoju određenu cijenu i dostavljaju svoju ponudu. Odbacujem bilo kakve špekulacije i bilo kakve tvrdnje suprotne onome što dokumenti govore – poručio je Šeranić.

On je još jednom apelovao da se vakcinacija ne korsti u političke svrhe, jer je riječ o najvećem javno zdravstvenom dometu čovječanstva.

– Dajte da i dalje budemo solidarni i da ovaj proces završimo onako kako treba i dolikuje. Pozivam građane da se vakcinišu i da obezbijedimo bolju kontrolu epidemije – naglasio je Šeranić.

Šeranić je ponovio da ima naznaka od proizvođača da bi sljedeće sedmice u Republiku Srpsku trebalo da dođe novi kontigent određene količine doza vakcine.

Autor: SRNA/RTRS