Rukovodstvo Udruženja veterana službi bezbjednosti Republike Srpske zatražilo je od visokog predstavnika u BiH Valentina Incka da odmah povuče ultimativni zahtjev koji je uputio Narodnoj skupštini Republike Srpske da poništi odluke o dodjeli priznanja vođama srpskog naroda u Srpskoj i BiH.

– Gospodine Incko, iako je od tebe, koji još kratko vršiš ulogu visokog predstavnika u BiH, što je previše – previše je. Čak ste otišli tako daleko da tražite da se to priznanje oduzme i pokojnom čovjeku koji je odležao političku presudu Haškog trbunala. Da li vas je imalo sram takvih zahtjeva, da li se stidite svojih postupaka – navedeno je u otvorenom pismu upućenom visokom predstavniku.

U pismu upućenom predsjedniku Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljku Čubriloviću, veterani službi bezbjednosti, uz osudu ovog ultimativnog i sramnog zahtjeva, predlažu da Narodna skupština, ukoliko Incko do sjednice parlamenta ne odustane od njega i ne povuče ultimativni zahtjev, isti u cijelosti odbaci.

– Ovim zahtjevom Incko ne vrijeđa samo troje naših prvaka kojima je dodijeljeno priznanje, već i institucije Republike Srpske, pa i najveći zakonodavni organ Narodnu skupštinu kojoj je dostavio ultimativni zahtjev i odredio rok za izvršenje. Uz institucije Republike Srpske Incko vrijeđa i nas veterane službi bezbjednosti, a naročito 782 junaka, pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske koji u temelje otadžbine ugradiše najvrednije – svoje živote, vrijeđa građanine Republike Srpske, a posebno učesnike odbrambeno-otadžbinskog rata – istakli su veterani u otvorenom pismu.

Oni su poručili predsjedniku parlamenta Srpske da ima njihovu punu i bezrezervnu podršku prijedlogu da Narodna Skupština osudi ovaj postupak, ne prihvati ultimativni zahtjev i Incka proglasi nepoželjnim u Republici Srpskoj.

Kabinet predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske primio je 3. februara Inckovo pismo u kome je inicirao vraćanje povelja od određenih pojedinaca, koje im je, 24. oktobra 2016. godine, dodijelio Organizacioni odbor za obilježavanje 25 godina rada Narodne skupštine Republike Srpske.

Autor: SRNA/RTRS