Vakcinacija protiv virusa korona u Srpskoj zvanično je počela juče, a danas već stižu i prve kritike.

Vakcinacija protiv virusa korona u Srpskoj zvanično je počela juče, a danas već stižu i prve kritike.

Iz DNS-a pitaju zbog čega su ruske vakcine “Sputnjik” u Srpskoj duplo skuplje u odnosu na nabavnu cijenu kod proizvođača.

Iz Instituta za javno zdravstvo odgovaraju da DNS-ova računica nije dobra i da nisu ukalkulisali sve troškove koje dobavljač ima.

200 000 vakcina “Sputnjik”, sa uračunatim PDV-om, Republiku Srpsku koštaće 13.417.560 maraka, kako je precizirano ugovorom između Instituta za javno zdravstvo i dobavljača, preduzeća Krajina grup d.o.o., odnosno oko 67 maraka, sa uračunatim PDV-om po jednoj vakcini.

U DNS-u tvrde da je cijena ovih vakcina kod proizvođača fiksna i da iznosi oko 32 marke. Pitaju zbog čega je finalna cijena u Srpskoj duplo veća u odnosu na tržišnu.

– Razlika između tržišne cijene vakcina i ove, po kojoj Krajina grup nabavlja vakcinu za Srpsku, je oko pet miliona maraka, na ovih 200 000 doza rekao je potpredsjdnik DNS-a Duško Ivić.

Iz Instituta za javno zdravstvo odgovaraju da nijedna zdravstvena ustanova ili Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Srpske ne može uvesti ili distribuisati vakcine, jer pravo na to, prema Zakonu o lijekovima i medicinskim sredstvima, ima jedino veletrgovac koji ima potrebnu dozvolu.

Ugovorom o nabavci definisano je da dobavljač, osim nabavne cijene, reguliše i sve ostale obaveze, poput transporta, troškova uvoza, odgovarajućeg skladištenja i distribucije prema zdravstvenim ustanovama, kaže direktor Instituta, Branislav Zeljković i dodaje da to sve ulazi u finalnu cijenu.

– Nama je Zakon o javnim nabavkama propisao da, kada provodimo nabavku, da se u samoj cijenu moraju nalaziti svi troškovi. Nemoguće da dobavljač kaže kasnije da je potrebno još nešto da se finansira, jer ova cijena mora obuhvatati sve kada govorimo o samom transportu i vakcini – izjavio je Zeljković.

Primjedbe da je cijena vakcina previsoka, još juče je odbacio i resorni ministar Alen Šeranić. Kaže da je proces nabavke od početka transparentan, a sve koji misle da je vakcine moguće nabaviti po povoljnijoj cijeni, pozvao je da se obrate Ministarstvu zdravlja.

– Јa ću to razmotriti i biću vrlo srećan ako postoje bolji uslovi za nabavku vakcina – istakao je Šeranić.

Šeranić je apelovao i da se proces vakcinacije ne koristi u dnevno-političke svrhe, kako bi cijeli proces što prije bio okončan, a pandemija stavljena pod kontrolu.

Očekuje se da u Srpsku, već naredne sedmice stignu mnogo veće količine vakcine, tako da će nakon zdravstvenih radnika, početi i masovnija vakcinacija stanovništva.

Autor: RTRS