Uoči sjednice banjalučke gradske Skupštine, gradonačelnik Draško Stanivuković i vladajuća većina lome koplja u vezi sa nacrtom ovogodišnjeg budžeta i amandmanom da, za 50 odsto, bude smanjena poreska stopa na nepokretnosti. Iako je umanjenje predloženo kao mjera podrške banjalučkim privrednicima zbog pandemije virusa korona, za Stanivukovića je ona udar na gradsku kasu.

Umanjenje poreske stope na nepokretnosti, koje predlaže vladajuća većina, u budžetskoj kasi značiće minus od četiri miliona KM, tvrdi gradonačelnik Banjaluke. To će, kaže, značiti nedostatak sredstava za projekte i korist donijeti onima koji imaju novca.

– Da li je nekom ko ima kuću od 100 kvadrata mnogo značajna ušteda od 2,5 KM mjesečno ili čovjeku koji ima hale ušteda od 1.000 KM godišnje? E to su uštede, a mi time gubimo četiri miliona KM za most, Dom zdravlja, udžbenike, za svaku od tih stavki – kaže Stanivuković.

Za ovu mjeru vladajuća većina, kako su to juče najavili iz Gradskog odbora SNSD-a, opredijelila se zbog pandemije, jer ovu poresku olakšicu vide kao mjeru podrške privrednicima.

– Namjera je da na taj način pomognemo privrednicima, jer smo svjesni šta je korona i epidemija izazvala u protekloj godini, te da ćemo tek u narednom periodu neke posljedice osjetiti. Vjerujem da ćemo na taj način olakšati poslovanje svih privrednika na području grada Banjaluka – istakao je Mladen Ilić, predsjednik Skupštine grada Banjaluka /SNSD/.

Na zahtjev SNSD-a, u Gradskoj upravi je, u susret sjednici, održan sastanak sa Stanivukovićem o nacrtu ovogodišnjeg budžeta, na koje je SNSD iznio zamjerke.

– Ovdje nema projekata koji su započeti prethodne i prethodnih godina, nema nekih novih projekata i mi ne želimo da Banjaluka funkcioniše na taj način i da se prestane razvijati samo zato što je došlo do promjene izvršne vlasti – ističe Ilić.

Stanivuković odgovara da ima viziju razvoja, ali da se moraju definisati prioriteti.

– Imamo našu viziju, ali ostavili smo prostor da vidimo da li vam je važna dvorana ili nešto drugo – kaže on.

Da li će i koji projekti biti uvršteni u nacrt budžeta, a zatim i usvojeni odgovor ćemo saznati na sutrašnjoj sjednici gradske Skupštine.

Autor: RTRS