Bivši načelnik opštine Srebrenice i predstavnik Inicijative “Moja adresa: Srebrenica” Ćamil Duraković kazao je za Anadoliju da će probosanske stranke bojkotovati ponovljene izbore u Srebrenici.

-->

“Upravo smo završili sastanak Inicijative ‘Moja adresa: Srebrenica’. Prethodnih dana smo imali sastanke sa predstavnicima probosanskih partija. Očito je da ono na šta smo mi ukazivali ranije Centralna izborna komisija (CIK) BIH nije uvažila. Posebno se to odnosi na glasanje poštom. CIK nije uvažio činjenicu da stotine naših ljudi nisu na vrijeme dobili glasački materijal”, rekao je Duraković.

Naglasio je kako zbog toga ne žele da učestvuju u takvim izborima.

“Ne možemo dozvoliti da se na taj način našim građanima uskraćuje demokratsko pravo da biraju i da budu birani. Zato ne želimo da učestvujemo u nedemokratskim izborima”, kazao je Duraković, još jednom kazavši kako čvrsto stoje pri stavu da bojkotuju izbore u Srebrenici.

“Probosanski blok u Srebrenici bojkotovaće ponovljene izbore u ovom gradu koji bi se trebali održati 21. februara zbog činjenice da je CIK donio, po Bošnjake, nepravednu i nepotpunu odluku o poništavanju glasova samo sa redovnih biračkih mjesta”, rekao je za Klix.ba predsjednik izbornog štaba “Moja adresa: Srebrenica” Sadik Ahmetović.

“Još analiziramo sve ono što je pred nama i sve prednosti i mane takve odluke. Međutim, bojkotujemo izbore. Konsultovali smo se sa svim probosanskim strankama u BiH to smo završili. Zaključak je da su probosanske stranke u startu zakinute za hiljadu glasova ukoliko uđemo u ponovljeni izborni proces. Poništenje izbora u Srebrenici se desilo samo na redovnim biračkim mjestima. Imali smo jako puno dokaza da se ponište glasovi i putem pošte jer imamo potvrde poštanskih operatera da je izborni materijal kasnio 25 do 26 dana. Imamo i neke slučajeve u prekookeanskim zemljama gdje su bh. državljani dobili izborni materijal nakon izbora”, dodaje Ahmetović.

Ahmetović je potcrtao da je jedino rješenje za Srebrenicu da se raspišu kompletni novi izbori.

“To bi bilo jedino pravedno. Mi ćemo uložiti apelaciju Ustavnom sudu BiH i ona bi mogla oboriti kompletan izborni proces u Srebrenici. Mi radimo na pripremi. Izabrali smo i advokata to je prof. Nadim Ademović”, zaključuje Ahmetović.

Izvor: Banjaluka.net