U slučaju nepovoljnih reakcija nakon vakcinacije, kao što je, na primjer, alergijska reakcija, medicinski timovi koji sprovode vakcinaciju obučeni su da pruže pomoć.

Iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS saopštili su da je to  obavezna procedura u slučaju bilo kakve vakcinacije, a ne samo vakcinacije protiv kovida 19.

– Ako se desi nepovoljni događaj, posebno ozbiljan nepogodan događaj, mora se prijaviti i ispitati da li je povezano sa vakcinacijom. Kao i kod drugih vidova vakcinacije, propisana je odgovarajuća procedura u skladu sa Pravilnikom o načinu sprovođenja imunizacije i hemioprofilaksa protiv zaraznih bolesti – kažu u ovom ministarstvu i naglašavaju da je, i nakon vakcinacije protiv virusa, potrebno održavati udaljenost od drugih ljudi i pridržavati se drugih preventivnih mjera.

– Imajući u vidu da trenutno ograničene informacije o mjeri vakcine utiču samo na širenje virusa korona, a koliko traje imunitet stečen vakcinacijom, preporuka je da čak i osobe koje su primile vakcinu primjenjuju sve mjere lične zaštite uključujući i nošenje maske. To znači održavanje fizičke udaljenosti od najmanje dva metara od drugih,  izbjegavanje većih druženja i okupljanja, često pranje ruku i održavanje higijene, te pridržavanje drugih preporuka Instituta za javno zdravstvo RS – navode u MZSZ.

Izvor: Srpskainfo